Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výbuch plynu: Môže zato fušerský zvárač!

MOSKVA – Za nedeľný obrovský výbuch plynu s dvestometrovými plameňmi v Moskve môže lajdáctvo sovietskeho zvárača. Ten spájal potrubie v roku 1976. Odborníci sa obávajú, že situácia sa v meste môže opakovať.

To je predbežné vysvetlenie odborníkov, ktorí si prezerali kráter po výbuchu s priemerom 4 metre. Napísal to dnes ruský informačný server Zagolovki. Moskovský starosta Jurij Lužkov zhrnul poznatky odborníkov do slov: „Potrubie plynovodu zvarili celkom fušersky. Na mieste, kde rúra s priemerom jeden meter zahýbala, tam navarili zúžený úsek s priemerom iba 70 centimetrov, aby ako ďalšie pokračovanie navarili zase rúru s metrovým priemerom.“

Starosta ďalej vysvetlil: „Akékoľvek zúženie a akákoľvek zákruta sú pre plynovodné potrubie veľmi nepriaznivé.“ Spojenie týchto dvoch faktorov vytvorilo potenciálny kritický bod. „Zatiaľ sa nedá vylúčiť, že svoj podiel mohol zohrať aj výkyv tlaku plynu,“ upozornil Lužkov.

Plamene po nedeľnom výbuchu šľahali do dvestometrovej výšky, zasahovalo 40 hasičských tímov a požiar uhasili až za 15 hodín. Dnes síce aj v Rusku každý zvar na potrubí precízne kontrolujú rôznymi metódami, ale žiadna z nich podľa odborníkov nemôže zaručiť, že sa podobná situácia nezopakuje. Okrem toho sú v Moskve kmeňové plynové rozvody staré priemerne 27 rokov. Ich životnosť odborníci určili na 33 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu