Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Plynový útok na školu, priotrávilo sa 50 dievčat!

(Zdroj: Jupiterimages)

KÁBUL - Takmer päťdesiat afganských dievčat skončilo v pondelok v nemocnici po tom, čo na dievčenskú školu na severe krajiny zaútočili plynom neznámi páchatelia. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz. Podľa miestnych lekárov to bol už druhý podobný pokus o otrávenie študentiek v priebehu mája.

Jednou zo škôl v meste Čarikar sa začal šíriť podivný zápach a dievčatám sa začala točiť hlava a bolo im nevoľno. Riaditeľka im síce hneď prikázala, aby triedy opustili, takmer päťdesiat z nich museli napriek tomu ošetriť v nemocnici. Niektoré sú stále ešte na kyslíku, žiadna však nie je v ohrození života. "Som si naozaj istá, že ktokoľvek to urobil, je proti vzdelávaniu dievčat. Rozhodne ale vyzývam rodičov, aby sa nenechali odradiť takýmito brutálnymi akciami a aby svoje deti do školy posielali," povedala v nemocnici jedna zo študentiek.

Miestny lekár uviedol, že v marci priviezli dievčatá z inej školy v meste, ktoré sa priotrávili pri podobnom útoku. Polícia zatiaľ nevie, kto za útokmi stojí a aký plyn použil. Úrady ešte nemajú ani výsledky krvných testov z prvého prípadu. Vzdelávanie dievčat sa nepáči radikálnemu Talibanu, pričom za vlády hnutia ženy nemohli chodiť do školy vôbec. Zákaz bol zrušený po páde Talibanu v roku 2001. V poslednom roku útoky na študentky v krajine pribúdajú. Minulý rok v Kandaháre obliali útočníci kyselinou dievčatá, ktoré boli na ceste do školy. Podobné problémy majú aj v susednom Pakistane na hraniciach s Afganistanom, kde militanti z Talibanu zbombardovali viac než 120 dievčenských škôl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu