Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Únoscovia autobusu prepustili ďalších dvoch rukojemníkov

Grécke televízne stanice priniesli zábery ženy, vychádzajúcej z autobusu.
Grécke televízne stanice priniesli zábery ženy, vychádzajúcej z autobusu.

ATÉNY - Dvaja ozbrojení muži uniesli dnes v skorých ranných hodinách v Grécku autobus s 25 cestujúcimi. Podľa doteraz nepotvrdených informácii žiadajú výkupné jeden milión eur a voľnú cestu na aténske letisko. V priebehu dopoludnia prepustili siedmych rukojemníkov. Identita a motív únoscov stále nie sú známe.

Podľa gréckej štátnej televízie únoscovia majú zbrane i výbušniny. Vraj chcú prepustiť všetky ženy výmenou za vodiča, ktorý ich zavezie na letisko. Krátko po prepadnutí autobusu sa totiž podarilo utiecť vodičovi , sprievodcovi a jednej žene.

Polícia autobus zastavila a obkľúčila na severovýchode Atén v štvrti Gerakas. Ústredný hovorca uviedol, že vyjednávanie s únoscami prebieha dobre. Únoscovia chcú výkupné, ale vraj nešpecifikovali, kam chcú letieť, povedal policajný zdroj agentúre Reuters.

Predchádzajúce správy hovorili o tom, že únoscovia, ktorých národnosť zatiaľ nieje známa, chcú letieť do Ruska.

Grécka polícia vyzvala albánskych i ruských diplomatov, aby sa pokúsili pomôcť zistiť národnosť únoscov. Podľa polície o sebe únoscovia tvrdia, že sú ruského pôvodu, ale viaceré grécke médiá s odvolaním sa na albánskeho veľvyslanca tvrdia, že ide o Albáncov.

Rukojemníci, ktorí boli prepustení šesť hodín po únose autobusu, boli prevezení na policajné veliteľstvo. Doteraz bolo prepustených sedem osôb. Prvý prepustený bol päťdesiatročný muž, ktorý trpel srdcovými problémami.

Do autobusu na pravidelnej linke medzi Aténami a Maratonom, vnikli ozbrojenci okolo 04:00 SEČ na zastávke Pikermi a začali strieľať do podlahy vozidla, uviedol hovorca gréckeho ministerstva verejného poriadku. V prvých hodinách tiež občas strieľali z okien autobusu, ktoré zakryli záclonkami, aby nebolo vidieť dnu.

Okolie obkľúčeného autobusu je obsadené policajtmi, na mieste sú sanitky, príslušníci zvláštnej protiteroristickej jednotky a vyjednávači.

Polícia poskytla únoscom mobilný telefón, aby s nimi mohla byť stále v kontakte. Páchatelia vraj nechávajú rukojemníkov, aby prehovorili so svojimi príbuznými.

Kvôli únosu odložil cestu do Bruselu na summit Európskej únie grécky premiér Kostas Karamanlis.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu