Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zbraňová amnestia: Česi vracajú guľomety aj granáty

PRAHA - Za tri mesiace tzv. zbraňovej amnestie v Česku odovzdali ľudia polícii 3142 zbraní. Akcia, v rámci ktorej môžu ľudia beztrestne odovzdať polícii nelegálne držané zbrane a prípadne ich držanie zlegalizovať, trvá od februára do konca júla.

Z odovzdaných zbraní ich celkom 24 súvisí s nejakou trestnou činnosťou, alebo ju polícia hľadala. Informovala o tom Dagmar Bednarčíková z policajného prezídia. Aj v tomto roku policajti evidujú rôzne rarity, napríklad muž v Ostrave odovzdal ťažký guľomet vzor 37, ktorý pred II. svetovou vojnou vyrábala Československá zbrojovka Brno. V Prahe prijali policajti samopal, protitankový rádioaktívny trieštivý granát bez zapaľovača a náplne a granát typu RG 34.

Najčastejšie ľudia podľa policajných štatistík prinášajú zbrane kategórie C, čo sú napríklad opakovacie alebo poloautomatické dlhé zbrane a plynové zbrane, tých odovzdali 1504. Najviac nelegálne držaných zbraní odovzdali ľudia v stredných Čechách - 391, v Prahe 331 a na juhu Moravy 319. Polícia sa pomocou amnestie snaží znížiť počet nelegálne držaných zbraní. Ak zistí, že odovzdané zbraň pochádza z trestnej činnosti, polícia preverí toho, kto ju odovzdal.

Zbraňová amnestie sa týka napríklad krátkych opakovacích a poloautomatické zbraní, ako sú pištole a revolvery, vojenských zbraní alebo brokových zbraní a malorážok s hlavňou dlhšou ako 28 centimetrov. Polícia vydá na odovzdanú zbraň potvrdenie o prevzatí do úschovy. Overí si, či zbraň nemá svojho majiteľa a vyhlási pátranie po pôvode odovzdané zbrane. Súčasne ju odovzdá na kriminalistickú expertízu, aby vylúčila podozrenie, že so zbraňou niekto spáchal trestný čin alebo priestupok.

Ak sú výsledky vyšetrovania negatívne, polícia považuje človeka, ktorý zbraň odovzdal, za jej vlastníka. Ten môže do dvoch mesiacov požiadať o vydanie príslušných dokladov oprávňujúcich na držanie zbrane.

Polícia k podobnému kroku siahli už dvakrát - v roku 1996 a 2003. Akcie podľa nej splnili svoj účel, pretože ľudia v oboch prípadoch odovzdali cez 3000 zbraní. Minule sa tak do rúk policajtov dostali napríklad aj sovietska protitankový puška a britský samopal z II. svetovej vojny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu