Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Česku prvé podozrenia na prasaciu chrípku!

(Zdroj: SITA)

PRAHA -V Českej republike sú prví podozriví z ochorenia na prasaciu chrípku. V pražskej nemocnici v Motole vyšetrili jedného človeka. Ďalší dvaja sú podľa serveru www.tn.cz tiež v Prahe v nemocnici na Bulovce.

Lekári ale zatiaľ nepočítajú s tým, že by šlo skutočne o túto novú formu chrípky. Primárka infekčnej kliniky na Bulovke Hana Roháčová povedala, že u nich leží mladý muž, ktorý sa vrátil z Mexika s príznakmi chrípkového ochorenia. Výsledky budú známe až zajtra. „Pravdepodobnosť, že má prasaciu chrípku, je minimálna,“ povedala. Server tn.cz o niečo neskôr napísal, že v tejto nemocnici sú takí pacienti dvaja. „ Ani jeden z nich nemá príznaky pre chorobu typické, napriek tomu sa sledujú, lebo sa vrátili z Mexika,“ povedal hovorca českého ministerstva zdravotníctva Vlastimil Sršeň.

Ďalšieho muža vyšetrili v nemocnici v Motole. Hlavný český hygienik Michael Vít ubezpečil, že ani u neho vyšetrenia zatiaľ prasaciu chrípku nepotvrdzujú a definitívne má byť jasné až dnes. Podľa českej televízie je v domácom ošetrení.

V Mexiku si podľa Víta vyžiadala chrípka asi 120 obetí a je tam približne 1 500 chorých. Odvolával sa na informácie z amerického a európskeho centra na kontrolu choroby. V USA hlásili podľa neho 20 prípadov ochorenia. Prvý prípad v EÚ sa vyskytol v Španielsku. V rámci celej Únie vyšetrujú 12 prípadov, povedal český hlavný hygienik. Už predtým uviedol, že prasacia chrípka by mohla do Česka doraziť za 4 až 5 týždňov.

Na vírus zaberajú podľa Centra pre kontrolu liečiv v americkej Atlante nové antivirotiká - lieky Tamiflu a Relenza. Česko má zásobu pre 20 percent populácie, podľa Víta vyše 2 milióny dávok. Rokujú s výrobcami liekov o ďalších dodávkach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu