Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na dražbe predali Hitlerove obrazy z garáže

Adolf Hitler
Adolf Hitler

LONDÝN – Vyše 95 000 libier (105 912 eur) vyniesla dražba 15 obrazov Adolfa Hitlera. Obrazy objavili ešte v roku 1945 v Nemecku. Opäť ich našiel zberateľ iba náhodou. Zabudol, že ich má v garáži.

Aukčná sieň Mullock's v grófstve Shropshire uviedla, že výnos dražby výrazne prekročil očakávania. Súbor predávaných obrazov tvorili 13 akvarelov, olej a kresba. Väčšinou išlo o kytice alebo vidiecke krajinky. Pochádzajú z rokov 1908 až 1914, kedy sa Hitler chcel stať maliarom a neúspešne sa pokúšal dostať na viedenskú akadémiu.

Najväčší záujem pred aukciu vzbudil obraz muža sediaceho na moste. Postava má zjavne patriť Hitlerovi. Napriek tomu, že muž nemá presne zachytené črty, má charakteristický účes a iniciály AH. Obraz sa predal za 10 000 libier (11 149 eur). Autoportrét namaľoval Hitler okolo roku 1910, keď mal 21 rokov. Najviac 13 600 libier (15 162 eur) vyniesla olejomaľba zachytávajúca vidiecke domy a stromy.

„Z umeleckého hľadiska ide sotva o Picassa,“ povedal expert aukčného domu Richard Westwood-Brookes. „Ale je to príležitosť získať originál od Hitlera.“ Obrazy našiel v nemeckom meste Essen britský dôstojník Willie McKenna. Potom ich získal ďalší majiteľ, ktorý ich teraz ponúkol do dražby. „Je to zberateľ, ktorý na nich zabudol a po rokoch ich našiel v garáži," uviedol Westwood-Brookes.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu