Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hackeri sa dostali k dátam za 300 miliárd!

(Zdroj: Jupiterimages)

WASHINGTON - Počítačoví hackeri sa dostali k informáciám z najnákladnejšieho programu amerického ministerstva obrany na vývoj zbraní. Denník Wall Street Journal, ktorý citoval súčasných a bývalých vládnych predstaviteľov, napísal, že hackeri sa dostali k niekoľkým terabajtom dát o programe na vývoj bojových lietadiel s rozpočtom 300 miliárd dolárov.

Podľa citovaných vládnych predstaviteľov podobné počítačové prieniky zaznamenali v posledných mesiacoch aj v systéme amerického letectva na kontrolu leteckej dopravy. Hackeri sa dostali aj do počítačov, ktoré riadili systém elektrických dodávok v USA, a do ďalšej infraštruktúry. Posledné útoky poukazujú na zvyšujúcich sa záujem hackerov dostať sa k dôležitým americkým bezpečnostným dátam. "Nikdy to takéto nebolo," povedal bývalý vládny predstaviteľ. Dodal, že kyberútoky zasiahli súkromné aj štátne spoločnosti.

Zatiaľ nie je jasné, ako vážny bol prienik hackerov, ani kto za ním stojí. Najhodnotnejšie informácie o vývojových projektoch sa však skladujú v počítačoch bez pripojenia na internet. Denník citoval nemenovaný zdroj, podľa ktorého útok pravdepodobne prišiel z Číny. V nedávnej správe americké ministerstvo obrany konštatovalo, že čínska armáda urobila "významný pokrok" vo vývoji techník na vedenie online vojny, čo má byť istou náhradou za technicky zaostalejšiu armádu. V apríli Čína poprela informáciu Wall Street Journal, podľa ktorého sa čínski a ruskí hackeri snažili dostať vírusy do americkej elektrickej siete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu