Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Iraku zatkli deti, ktoré zverbovala al-Kájda

(Zdroj: ČTK)

KIRKÚK - Iracké bezpečnostné sily zatkli štyri deti, ktoré zverbovala al-Kájda na uskutočnenie samovražedných útokov v okolí mesta Kirkúk na severe Iraku, informovala iracká armáda v nedeľu.

"Jednotky špeciálnych síl zatkli skupinu detí pozostávajúcu zo štyroch osôb mladších ako 14 rokov, ktoré samé seba nazývali "Rajské vtáky," oznámil generál Abdelamir al-Zaidí. "Skupinu tvoria deti a je napojená na al-Kájdu. Jej úlohou je verbovanie detí a mladých ľudí na to, aby uskutočňovali samovražedné útoky a aby pomáhali teroristickým organizáciám pri odpaľovaní výbušných systémov," povedal.

Názov skupiny pravdepodobne pochádza z tradičnej islamskej viery, že keď deti zomrú, stanú sa z nich vtáky v raji. Deti zatkli v západnej časti mesta Kirkúk, hlavného ropného uzla v severnom Iraku, ktorý je dlhodobým sporným bodom medzi Bagdadom a kurdským autonómnym regiónom. Podľa al-Zaidího bezpečnostné sily skupinu stále vyšetrujú a už zatkli ďalších podozrivých. Žiadne ďalšie detaily však neposkytol, nakoľko operácia stále prebieha. Podľa iného irackého predstaviteľa, ktorý si neželal byť menovaný, vytváranie detských jednotiek znamená, že al-Kájda prehráva. "Je to nová metóda a je to metóda, ktorou sa prehráva vojna," uviedol zdroj. "Ich infraštruktúru ničia a ich lídrov zatýkajú a zabíjajú... Vysielajú posolstvo, že 'my sme stále tu, ale závisíme od každej metódy, aby sme mohli vykonávať naše teroristické operácie'," dodal.

Spojené štáty americké a iracké sily začali minulý týždeň rozsiahlu operáciu v meste Kirkúk a v jeho okolí po tom, ako pri bombovom útoku na policajný autobus, prišlo o život 10 policajtov a viac ako 20 utrpelo zranenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu