Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vo Francúzsku zadržali lídra ETA

PARÍŽ - Francúzska polícia v sobotu zatkla ďalšieho z vplyvných lídrov separatistickej organizácie Baskická vlasť a sloboda (ETA) Jurdana Martitegiho.

Okrem neho skončili v rukách polície aj dvaja jeho komplici. Informovali o tom zdroje z prostredia španielskej vlády. Martitegiho zadržali na juhozápade Francúzska v rámci spoločnej operácie bezpečnostných síl Španielska a krajiny galského kohúta.

Zatknutí muži mali pri sebe tri strelné zbrane a v ich aute našli niekoľko falošných značiek. Žiadne ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú k dispozícii. Dvadsaťosemročný Martitegi by mal byť tretím zadržaným lídrom ETA za posledných päť mesiacov.

Francúzska polícia minulý týždeň zatkla aj údajného vysokého predstaviteľa organizácie Ekaitza Sirventa Auzmendiho, ktorý unikal pred zákonom od roku 2002. Podľa polície mal pri sebe strelnú zbraň a falošné doklady. Podľa španielskych médií, ktoré sa odvolávajú na tamojšie zdroje z oblasti boja proti terorizmu, je Auzmendi považovaný za jedného z piatich najvyšších vodcov ETA.

Baskická organizácia ETA už 40 rokov vedie násilný boj za nezávislý štát na území severného Španielska a juhozápadného Francúzska. Počas tohto obdobia má podľa oficiálnych údajov na svedomí 825 životov. Za teroristickú organizáciu ju považuje Európska únia aj Spojené štáty americké.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu