Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pád vlády bola hlúposť, snáď to voliči ČSSD spočítajú, tvrdí Havel

Václav Havel
Václav Havel

PRAHA - Pád Topolánkovej vlády bola hlúposť, ktorá poškodzuje štát, vyhlásil v piatok v rozhovore pre český denník bývalý prezident ČR Václav Havel.

Podľa neho bol tento krok zo strany ČSSD a jej predsedu Jiřího Paroubka úderom pod pás, ktorý by mu voliči mali v nasledujúcich voľbách zrátať. Havel uviedol, že vláda pod vedením Mirka Topolánka sa nedopustila ničoho, čo by muselo znamenať vyslovenie nedôvery zo strany Poslaneckej snemovne a navyše v tak nevhodnom čase. Napriek tomu však vylúčil akýkoľvek vlastizradný úmysel. Český exprezident zároveň zopakoval svoju obavu z potenciálneho vládnutia tandemu ODS a ČSSD.

"Nikto presne nevie, čo tak hrozného vláda urobila, aby musela padnúť tak náhle a v najnevhodnejšom možnom okamžiku. Podľa mňa to bol nôž do chrbta," povedal Havel. Ako dodal, "dúfam, že to voliči sociálnym demokratom spočítajú". Exprezident na margo súčasnej politickej situácie v ČR uviedol, že v podstate platí, čo povedal pred voľbami v roku 2006. "Vo vtedajšej situácii mi pripadalo skutočne nebezpečnejšie, keď sa účelovo spoja dve najväčšie strany s rôznou ideológiou, ako keď vládne jedna z nich s tichou podporou strany, s ktorou má podľa vlastného uznesenia zakázané vládnuť," uzavrel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu