Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Klaus Lukašenkovi ruku podať nemieni

Český prezident Václav Klaus
Český prezident Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Václav Klaus v piatok na margo možného májového príchodu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka do českej metropoly vyhlásil, že mu ruku podať nemieni.

Klaus vyjadril svoje prekvapenie a nespokojnosť s pozvaním vrcholnej bieloruskej reprezentácie prostredníctvom svojho hovorcu Radima Ochvata.Ako dodala česká hlava štátu, Lukašenka počas jeho prítomnosti v Prahe neplánuje pozvať na Hrad, keďže pozvánku považuje za prejav dvojitej morálky. Či však vôbec bieloruský líder do ČR zavíta zatiaľ nie je jasné. Podľa dostupných informácií by ho mohol zastúpiť premiér Sjarhej Sidorskyj. Alexandra Lukašenka na summit EÚ a šiestich postsovietskych republík pozval v piatok odchádzajúci český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg. Stalo sa tak počas jeho návštevy Minska.

V hlavnom meste ČR sa 7. mája uskutoční zakladajúci summit takzvaného Východného partnerstva EÚ s Ukrajinou, Moldavskom, Bieloruskom, Gruzínskom, Arménskom a Azerbajdžanom. EÚ preto pre Lukašenka zrušila zákaz cestovania do svojich členských krajín. Východné partnerstvo má do roku 2013 rozpočet pohybujúci sa v stovkách miliónov eur. Jeho výhody však budú môcť využívať len štáty, ktoré dodržiavajú princípy právneho štátu, ľudské práva a pravidlá trhovej ekonomiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu