Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sudca potvrdil manželstvo 8-ročnej so 47-ročným!

(Zdroj: SITA)

RIJÁD - Niekoľko dní po tom, ako sudca potvrdil manželstvo osemročného dievčaťa a o 39 rokov staršieho muža a znemožnil rozvod, saudskoarabský minister spravodlivosti oznámil, že plánuje vydať nariadenie, ktoré bude chrániť mladé dievčatá pred takýmito manželstvami, informovali miestne médiá.

Podľa pripravovaného nariadenia budú takéto manželstvá zakázané, aby boli chránené práva detí a zabránilo sa ich zneužívaniu, uviedol minister Muhammad al-Issa pre denník al-Watan, ktorý rovnako ako ostatné denníky v Saudskej Arábii potrebujú na činnosť povolenie vlády. Informoval o tom portál americkej spravodajskej televízie CNN.

Podľa al-Issu sa vytvorí systém, ktorý bude zahŕňať reguláciu manželstiev s maloletými a všetkého, čo s takýmito manželskými zväzkami súvisí, informoval al-Watan. Zatiaľ nie sú známe žiadne bližšie detaily regulácie alebo obmedzení. Minister neuviedol, či by mohli byť manželstvá s maloletými zrušené.

Vyhlásenie ministra prišlo tesne po sobotňajšom rozhodnutí súdu v prípade manželstva s maloletou. Ako uviedli príbuzní dievčaťa, sudca vtedy po druhýkrát odmietol anulovať manželstvo osemročného dievčaťa s 47-ročným mužom. Posledné rozhodnutie, ktorým sudca podporil originálny verdikt v prípade zamietnutia rozvodu, bolo vydané v saudskoarabskom meste Onaiza, kde minulý rok ten istý sudca odmietol žiadosť matky dievčaťa, ktorá chcela rozvod pre svoju dcéru.

Podľa príbuzných dievčaťa sudca šejk Habib al-Habib "podporil jeho predošlý verdikt a trval na tom, že dievča môže požiadať súd o rozvod, keď sa dostane do puberty." Minulý mesiac odvolací súd v saudskoarabskom meste Rijád odmietol potvrdiť rozhodnutie, čím v podstate odmietol al-Habibov verdikt, a poslal prípad späť na opätovné zváženie.

Prípad, ktorý zdvihol vlnu kritiky zo strany miestnych aj medzinárodných ľudskoprávnych organizácií, sa dostal na verejnosť v decembri, keď al-Habib odmietol formálne anulovať manželstvo. Sudca rozhodol, že matka dievčaťa, ktorá od svojho manžela žije oddelene, nie je zákonným poručníkom dievčaťa a preto ju nemôže zastupovať na súde. Otec dievčaťa manželstvo svojej dcéry údajne zariadil preto, aby si tak vyrovnal dlhy s mužom, ktorý je zároveň jeho blízkym priateľom. Pri sobáši sudca vyžadoval iba to, aby manžel dievčaťa podpísal čestné prehlásenie, že s ňou nebude mať sex až kým sa nedostane do puberty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu