Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Francúzski rybári blokujú prístavy, chystajú sa na tunel

Protestujúci rybári.
Protestujúci rybári.

CALAIS - Francúzski rybári aj v stredu blokovali prístavy na pobreží Lamanšského prielivu.

Blokádu prístavov v mestách Calais, Boulogne a Dunkirk, ktorá sa začala v utorok, vyvolala nespokojnosť s kvótami Európskej únie na rybolov. Rybári tvrdia, že kvóty ohrozujú ich živobytie.

Flotila zložená z približne stovky rybárskych lodí nepúšťa žiadne plavidlá do prístavov, ani im neumožňuje odchod z nich. Blokádu v Calais síce v noci nakrátko prerušili pre nepriaznivé počasie, no ráno sa začala odznova. V najbližších dňoch hrozia ešte vážnejšie problémy, keďže zamestnanci francúzskej spoločnosti SeaFrance zaoberajúcej sa osobnou lodnou dopravou sa vyhrážajú, že budú blokovať aj tunel pod prielivom na znak "solidarity" s rybármi. "Ak sa nedohodnú s vládou a naďalej budú blokovať prístavy, vo štvrtok začneme blokovať tunel až dovtedy, kým nepríde k dohode," povedal odborový predák v spoločnosti Eric Verckourtre.

Francúzske aj európske úrady však akékoľvek ústupky odmietajú. Pripomínajú, že francúzske kvóty na lov tresky sa od posledného roka zvýšili o 30 percent. Ministerstvo poľnohospodárstva namiesto zmeny kvót hovorí o finančnej kompenzácii. Rybári však finančnú pomoc odmietajú. "Nechceme verejné peniaze, chceme prácu. Našou prácou je chytať a predávať ryby a potrebujeme také kvóty, aby sme to mohli robiť," povedal Jacques Pinto, líder odborov v Boulogne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu