Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Český pilot zostrelil nad Slovenskom poľské lietadlo

PRAHA – Poľské civilné lietadlo, s ktorým chcel jeho pilot emigrovať do Rakúska, zostrelil v roku 1975 nad Slovenskom český pilot. O zabudnutom prípade, ktorý začali vyšetrovať poľské a slovenské úrady, píše dnešný denník Mladá fronta Dnes.

O bojovej operácii na československom nebi, do ktorej sa zapojili dve stíhačky Mig-21 a dve prúdové lietadlá L29, sa doteraz prakticky nič nevedelo. „Vtedajšie orgány sa pokúsili tento prípad ututlať a vydávať ho za haváriu". V spise sa používajú pojmy ako „katastrofa“ a „pád lietadla“ alebo „nehoda,“ hovorí historik Ľubomír Morbacher zo slovenského Ústavu pamäti národa.

Brutálny útok na civilné lietadlo, ktorý bol v rozpore aj so vtedajšími predpismi, sa odohral 16. júla 1975. Poľský letec s dvojplošníkom AN-2 sa pokúsil o riskantný prelet z Poľska do Rakúska. Strela z jedného československého lietadla L 29 ho zasiahla len 8 kilometrov pred rakúskou hranicou. Zostrelené lietadlo spadlo pri obci Kúty.

Český pilot, ktorý dvojplošník zostrelil, vraj vedel, že je to rozkaz proti predpisom a niekoľkokrát sa ubezpečil, či napriek tomu platí. „Bol som vojak a plnil som rozkaz,“ hovorí. Po pristaní mu vraj povedali, že „to odsúhlasil (Wojciech) Jaruzelski“ , vtedajší minister obrany a neskorší poľský prezident.

Z dobových dokumentov vyplýva, že velitelia československej protivzdušnej obrany konzultovali útok na poľské lietadlo so svojimi kolegami vo Varšave. Tí dali nakoniec súhlas na zostrelenie, napísal denní Mf Dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu