Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Našli pašovaných vtákov z Brazílie

(Zdroj: ČTK)

PRAHA – Českej colnej správe a inšpekcii životného prostredia sa podarilo nájsť 9 vzácnych vtákov, ktoré do Čiech prepašovala z Brazílie jedna z najväčších pašeráckych skupín. Ide o poddruh amazóňanov, ktorých hodnotu vyčíslili na najmenej 550 – tisíc českých korún (20 630 eur).

Ako povedal hovorca Generálneho riaditeľstva ciel Jiří Barták, medzi členmi zadržaného pašeráckeho gangu sú aj dvaja Česi. Jedného z nich chytili v Brazílii a druhého na Bali. Interpol pátra po ďalších piatich ľuďoch, z ktorých sú traja Česi. Ďalší podozriví pochádzajú zo Švajčiarska a Portugalska. Zákazníci skupiny boli z Európy, USA a Ázie.

Pašerácka skupina operovala väčšinou v Brazílii. Do jej činnosti sa zapájali Česi žijúci v ČR a Brazílii. Medzi zadržanými sú podľa brazílskych úradov najmenej štyria policajti, ktorí sa podieľali na ilegálnom predaji vzácnych zvierat, a taktiež zamestnanci autobusových spoločností, ktorí zabezpečovali tajný prevoz zvierat na letisko.

Celkovo sa skupine, ktorá sa špecializovala hlavne na vtáky, podarilo za rok prepašovať až 500 – tisíc zvierat alebo vajec. Zatiaľ zadržali 78 ľudí, ale brazílska prokuratúra vydala 102 zatykačov. Pašovanie vzácnych zvierat majetným záujemcom a chovateľom môže byť výnosnejšie ako pašovanie drog alebo obchod so zbraňami. Napríklad vajce papagája ara ararauna sa v Európe predáva za 3-tisíc eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu