Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Úradníčka falšovala faktúry, odsedí si tri roky

(Zdroj: Jupiterimages)

ZLÍN – Okresný súd potrestal za podvod tromi rokmi väzenia bývalú pracovníčku zlínskej radnice Drahomíru Kutrovú. Podľa rozsudku mala pripraviť radnicu o 860 – tisíc českých korún. Na súde sa bránila, že falšovala faktúry, aby vytvorila čierny fond na nákup alkoholu pre akcie magistrátu.

Okrem toho dostala peňažný trest 250 – tisíc českých korún a musí uhradiť aj škodu vo výške 860 – tisíc korún. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Obhajca Kutrovej sa odvolal. Štátna zástupkyňa si nechala lehotu na rozmyslenie. Rovnaký verdikt vyniesol súd už v máji 2007. Obhajca sa tiež proti rozhodnutiu odvolal. Pôvodný rozsudok krajský súd v jednom bode zrušil a prípad vrátil späť na okresný súd. Podľa krajského súdu bolo potrebné preveriť obhajobu obžalovanej. Tá tvrdila, že doklady za takmer 860 – tisíc českých korún Kutrová falšovala v rokoch 2003 a 2004, aby vytvorila čierny fond na nákup alkoholu na akcie radnice. Mal ju na to naviesť bývalý tajomník radnice Zdeněk Mikel.

„Je to nezmysel. Premýšľal som, že na ňu (Kutrovú) podám trestné oznámenie. Potom som sa ale rozhodol, že nemá cenu sa s tým zaoberať,“ povedal dnes na súde Mikel. Sudca Dušan Beránek dnešný rozsudok odôvodnil okrem iného tým, že existencia čiernych fondov na radnici sa nepodarila dokázať.

Kutrová podľa sudcu v roku 2004 predložila na magistráte faktúry za opravy a rekonštrukciu dvoch chát na Sirákove, ktoré patria mestu. Práce mal robiť jej manžel. Podľa obžaloby ale opravy neurobil. Vyfakturované práce si v skutočnosti nechali manželia urobiť na svojom súkromnom dome. Za spolupáchateľstvo Rudolfa Kutru odsúdili na rok s podmienkou na dva roky a na peňažný trest 90 – tisíc českých korún. Manželia navyše majú mestu zaplatiť skoro 90 – tisícovú škodu za fingované opravy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu