Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Polícia hľadá námestníka premiéra, pre vraždu!

(Zdroj: SITA)

DUBAJ – Polícia oznámila, že hľadá námestníka čečenského premiéra Adama Delimchanova v súvislosti s vraždou bývalého veliteľa čečenských povstalcov Sulima Jamadajeva. Ten sa stal terčom útoku neznámych ozbrojencov v podzemnej garáži pri svojom byte v Dubaji ešte minulú sobotu a v pondelok v nemocnici zomrel.

„Námestníka ministerského predsedu Čečenska hľadáme v Spojených arabských emirátoch a šesť ďalších ľudí je podozrivých, že sa do vraždy zaplietli“, uviedla dubajská polícia. Podľa nej dvoch podozrivých s vraždou zatkli. Jeden z nich je Rus, druhý Iránec. Ďalších štyroch hľadajú, aby ich mohli v súvislosti s vraždou Jamadajeva vypočuť.

Adam Delimchanov bol veliteľom špeciálneho čečenského útvaru na ochranu ropných zdrojov, než ho v roku 2006 menovali za podpredsedu promoskovskej čečenskej vlády. V nej mal na starosti silové zložky. Túto funkciu predtým zastával terajší prezident Ramzan Kadyrov. Špekuluje sa, že za vraždou Jamadajeva stojí Kadyrov, ktorý sa údajne chce zbaviť posledných predstaviteľov, ktorí sa nechcú podrobiť jeho kontrole.

Jamadajev v prvej rusko-čečenskej vojne v rokoch 1994 až 1996 bojoval na strane rebelov proti Rusku. Po roku 1999, kedy vtedajší premiér Vladimír Putin vyslal do Čečenska nové vojská, prešiel rovnako ako Kadyrov a množstvo ďalších povstaleckých veliteľov na ruskú stranu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu