Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

KĽDR hrozí Tokiu v prípade zostrelenia družice tvrdou odvetou

(Zdroj: ČTK)

SOUL - Armáda Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) pohrozila vo štvrtok útokom na Japonsko, pokiaľ by sa Tokio pokúsilo zostreliť družicu, ktorú Pchjongjang onedlho plánuje vypustiť. "Naše revolučné ozbrojené sily nebudú váhať s odvetnými útokmi, ak by nepriateľské sily ukázali najmenší náznak takýchto krokov," uvádza sa v spoločnom vyhlásení generálneho štábu.

"Pokiaľ sa Japonsko prestane ovládať a začne ohrozovať našu družicu na mierové účely, ľudová armáda odpovie prudkou paľbou v odvetných útokoch, ktoré budú zamerané nielen proti použitým protiraketovým zbraniam, ale tiež japonským kľúčovým zariadeniam," píše sa v stanovisku. Severokórejská armáda v ňom podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA odkazuje aj Spojeným štátom, že "ak chcú predísť škodám, musia okamžite stiahnuť svoje rozmiestnené ozbrojené sily".

Severná Kórea koncom februára oznámila, že medzi 4. až 8. aprílom do vesmíru vypustí komunikačnú družicu a počas jej štartu uzavrie dva svoje vzdušné koridory. Plán na vypustenie družice vyvolal napätie v regióne. KĽDR ostatné štáty podozrievajú, že chce otestovať strelu dlhého doletu, ktorá by bola schopná zasiahnuť Aljašku.

Američania už umiestnili lode určené na prípadné zostrelenie rakety, pripravujú sa aj Japonci a Juhokórejčania. Pchjongjang v tejto súvislosti už viackrát varoval, že sa pomstí za akýkoľvek pokus narušiť plánované vypustenie družice a jej zostrelenie by mohlo vyústiť do vojny. Komunistická krajina robila takéto testy pod zámienkou vynesenia družice už aj v minulosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu