Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Útok na Lenina: Výchuch alebo granátomet?

Vladimír Iľjič Lenin
Vladimír Iľjič Lenin

MOSKVA - Pomník vodcovi bolševickej revolúcie Vladimíra Iľjiča Lenina v Petrohrade dnes poškodila explózia. Vyšetrovatelia zisťujú, či poškodenie je dielom naastraženej nálože, alebo ho má na svedomí zásah z granátometu. Miestne úrady oznámili, že v pamätníku je takmeř metrová diera. Incident si nevyžiadal obete ani ranených.

Pomník stojí oproti železničnej stanici, kde Lenin v apríli 1917 rečnil po návrate z fínskeho exilu a niekoľko mesiacov pred uchopením moci.

"Okolo pol piatej ráno (cca 02:30 SELČ) sa ozval výbuch, zrejmě spôsobený malým detonačným zariadením," citovala agentúra Interfax predstaviteľa ministerstva pre mimoriadne situácie. Podľa nemenovaného experta Leninovu zadnú časť zrejme poškodila výbušnina o sile rovnajúcej sa 300 gramom klasickej trhaviny. Podľa internetovej stránky fontanka.ru bola v pomníku vyhĺbená diera o rozmeroch 80 na 100 centimetrov. Výbuch zničil aj osem z desiatich reflektorov pri pomníku. Pyrotechnici sa pokúšajú upresniť, či poškodenie má na svedomí nálož alebo prípadný zásah z granátometu.

Koncom februára sa terčom podobného útoku stal Leninov pomník v meste Bolchov v Orlovskej oblasti; hlavu sochy poškodili tri zásahy z brokovnice.

Podľa prieskumu strediska VCIOM z minulého novembra Rusi s rastoúcimi sympatiami hľadia na posledného cára Mikuláša II., ktorého nechal Lenin aj s cárskou rodinou popraviť, zatiaľ čo sympatie k vodcovi boľševickej revolúcie klesajú. V priebehuá troch rokov sa Leninova popularita znížila z 50 na 42 percent, zatiaľ čo u Mikuláš II. stúpla na 44 percent. Napriek tomu však návrhy premiestniť nabalzamovanú mŕtvolu vodcu revolúcie z mauzólea na moskovsko Červenom námestí pri kremeľskom múre stále vyvolávajú odpor.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu