Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Američan dostal za vraždu štyroch Iračanov 35 rokov

(Zdroj: SITA)

VILSECK - Súd na americkej základni Rose Barracks v nemeckom meste Vilseck v pondelok poslal člena ozbrojených síl USA na 35 rokov do väzenia za zabitie štyroch irackých väzňov v roku 2007. Dvadsaťsedemročný seržant Joseph P. Mayo bude môcť po desiatich rokoch požiadať o podmienečné prepustenie.

Vojenský súd uznal Maya vinným už v pondelok a pozorovatelia očakávali, že vyviazne až z doživotným trestom odňatia slobody. Mayo podľa súdu zavraždil v Bagdade streľbou do hlavy štyroch zviazaných Iračanov v období medzi marcom a aprílom 2007. Z tohto zločinu obvinili aj ďalších dvoch amerických vojakov, pričom 28-ročného Michaela Leahyho už odsúdili vo februári na doživotie s možnosťou predčasného prepustenia.

Štyroch Iračanov zajali po prestrelke s americkou hliadkou na jar 2007. Jednotka ich následne odviezla na základňu v Bagdade na vypočutie, na ich zadržanie však neexistoval dostatok dôkazov. V noci ich previezli na odľahlé miesto, zviazali, zastrelili a hodili do kanála. Z vraždy okrem Maya a Leahyho obvinili aj 40-ročného Johna Hatleyho, ktorého proces sa začína v apríli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu