Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rodina mŕtveho Čecha z Tatier nemá čím zaplatiť

(Zdroj: SITA)

ZLÍN - Rodina skialpinistu Pavla Šimka († 41) zo Zlína, ktorý tento rok zahynul počas túry v Nízkych Tatrách, horskej službe neuhradila 14 182 eur. Peniaze záchranári žiadajú za niekoľkodenné pátranie. Rodina žije v obavách z exekúcie.

Ako povedal otec mŕtveho Miloslav Šimek, rodina teraz nemá peniaze na zaplatenie požadovanej čiastky. Netuší, ako sa môže situácia okolo dlhu ďalej vyvíjať. Horská služba sa napriek tomu bude snažiť peniaze získať v dedičskom konaní. „Skutočne na to nemáme peniaze,“ povedal Šimek s tým, že rodine už ponúklo veľa ľudí finančnú výpomoc. Šimek si už tiež založil účet, na ktorý jej môžu prispievať.

„Keby sa to odpustilo, bol by som šťastný a určite aj celá rodina, pretože hodnota, ktorú sme stratili, sa nedá žiadnymi peniazmi nahradiť. Zatiaľ nám zostalo len také dlhé neisté čakanie, či nepríde nejaký exekútor," uviedol Šimek.

Napriek tomu, že rodina tvrdí, že peniaze na zaplatenie pátracej akcie nemá, slovenská strana bude chcieť faktúru uplatniť v dedičskom konaní. „Odpustiť faktúru sa nedá, štát ju odpíše až v prípade, keby sa ukázalo, že je nedobytná,“ uviedol riaditeľ slovenskej Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Môže to ale trvať niekoľko rokov. Záchranára podľa neho včera kontaktoval človek, ktorý je rodine mŕtveho skialpinistu ochotný finančne pomôcť.

Pavel Šimek zamrzol 12. februára na výprave v Nízkych Tatrách. Záchranári jeho telo našli až na štvrtý deň pátrania. Faktúru za náklady spojené so záchrannou akciou vystavili na meno mŕtveho muža. Horská služba sa peňazí ale v dedičskom konaní môže domáhať. Jej postup voči rodine je podľa názoru odborníkov oprávnený. „Sú právnymi nástupcami v prípade dedičského konania,“ povedala zlínska advokátka Marcela Tobolová. Pokiaľ skialpinista nebol poistený, môže podľa neho slovenská horská služba od rodiny žiadať, aby sa s pohľadávkou do dedičského konania prihlásila.

Za zásahy horskej služby na Slovensku sa platí od júla 2006. Hodina práce záchranára stojí približne 23,2 eur. Náklady stúpajú, keď horská služba použije auto alebo vrtuľník, ktorý si prenajíma od iných spoločností. Slovenskí záchranári už v súčasnosti evidujú ďalšie štyri podobné pohľadávky voči turistom, ktorých museli v horách hľadať.

Za drahú pátraciu akciu už muselo v minulosti zaplatiť viac rodín. V roku 2006, krátko po spoplatnení zásahov horských záchranárov, vystavili slovenskej rodine chlapca Thomasa, po ktorom v horách pátrali dva dni, faktúru na 20 580 eur. Rodina nakoniec časť peňazí získala formou zbierky, z peňazí predsedu vlády a ministra vnútra a svoje nároky rovnako znížili záchranári, ktorí sa vzdali svojich platov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu