Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Topolánek podá demisiu možno už dnes

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek (Zdroj: SITA)

PRAHA - Premiér Mirek Topolánek podá demisiu svojej vlády možno už dnes popoludní. Podľa informácií by sa mohol vrátiť zo Štrasburgu skôr, než sa pôvodne očakávalo, v Prahe by mohol byť už niekedy okolo poludnia. V rozhovore na serveri Týden.cz uviedol, že, pokiaľ ho niekto v snemovni takzvane vypáruje, mohol by podať demisiu ešte dnes popoludní. V utorok premiér uvádzal, že demisiu podá najskôr vo štvrtok.

Dolná komora má dnes pokračovať vo svojej schôdzi. Takzvané párovanie znamená, že pri parlamentných hlasovaniach neúčasť koaličného politika vyváži svojou absenciou poslanec opozičný a naopak. Snemovňa v utorok na návrh ČSSD vyslovila kabinetu nedôveru, podľa ústavy tak vláda musí podať demisiu.

"V stredu som v Štrasburgu, takže ťažko môžem podať demisiu, takže popoludní, keď ma niekto vypáruje, alebo vo štvrtok," uviedol premiér pre server Týden.cz na otázku, kedy sa zíde s prezidentom.

V rozhovore okrem iného zopakoval, že ODS predpokladá, že Václav Klaus poverí sformovaním nového kabinetu práve jeho. "Pokiaľ pán prezident poverí niekoho iného, otvára cestu komunistom. Či už priamej alebo nepriamej účasti na vláde. Takže v tomto zmysle je naša požiadavka jasná," uviedol.

K špekuláciám, podľa ktorých by prezident rád poveril zostavením vlády pražského primátora Pavla Béma, Topolánek uviedol, že "Bémova vláda ani vláda zostavená niekým iným než predsedom ODS by nezískala podporu" poslaneckého klubu ODS. "Tým som si istý," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu