Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Desaťtisíce Talianov protestovalo proti mafii

(Zdroj: TASR)

NEAPOL - Desaťtisíce ľudí protestovali v sobotu v uliciach Neapola proti talianskej mafii. Svojim protestným pochodom chceli zdôrazniť želanie, aby sa proti mafiánom postupovalo "so všetkou tvrdosťou".

Na demonštrácii sa zúčastnili stúpenci i príbuzní obetí zo všetkých kútov Talianska, ale aj z iných európskych krajín. Niesli pritom plagáty s fotografiami obetí.

Protestný pochod viedol spisovateľ Roberto Saviano, autor bestselleru Gomorra, v ktorom sa opisuje vláda neapolskej mafie Camorra. 29-ročný Saviano žije od úspechu svojej knihy pod neustálym dohľadom polície, pretože Camorra sa mu opakovane vyhráža smrťou. O Savianovo dielo bol obrovský záujem. Aby autor čo najviac prenikol do sveta mafie, pracoval v nelegálnej čínskej textilnej dielni, zamestnal sa ako stavebný robotník a čašník.

Sobotnú demonštráciu zorganizovalo protimafiánske hnutie Libera, ktoré sa zasadzuje za oslobodenie južného Talianska spod vplyvu kriminálnych skupín. "Na porazenie mafie je potrebných menej slov a viac činov," povedal Luigi Ciotti, ktorý hnutie v roku 1995 založil. Libera združuje 50 organizácií, ktoré sa rozličnými spôsobmi snažia organizovaný zločin poraziť.

Za posledných desať rokov padlo mafii za obeť 2 500 ľudí. 70 percent mafiánskych vrážd pritom ostáva nepotrestaných, vo väčšine prípadov nie je známy ani ich motív. "Stojíme pred krízovým stavom. Mafia nie je len problémom južného Talianska," zdôraznil Ciotti. Na svojej internetovej stránke o tom informovala rakúska televízia ORF.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu