Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britským polárnikom sa míňajú potraviny, bojujú o život

(Zdroj: SITA)

MONTREAL - Trojici britských výskumníkov, ktorí sa snažia na lyžiach dostať na Severný pól, aby tu odmerali hrúbku ľadu, v utorok zostávali zásoby potravín na jediný deň. Dodávke nových však bráni zlé počasie. Skupina o svojej situácii informovala prostredníctvom vyhlásenia, ktoré zverejnilo londýnske sídlo prieskumnej organizácie Catlin Arctic Survey. Vedúci projektu Pen Hadow a jeho kolegovia Martin Hartley a Ann Danielsová si museli znížiť potravinové dávky na polovicu, zatiaľ čo bojujú o prežitie v krutom mraze.

"Sme hladní, chlad je neúprosný, naše spacie vaky sú plné ľadu a pretože sa nehýbeme, o to viac je nám zima," uviedol Hadow v utorňajšom vyhlásení. "Čakanie je takmer tá najhoršia časť expedície, keďže sme vystavení napospas bohom počasia. Ide nám o holé prežitie." Expedícia s plánovaným trvaním 85 dní sa začala 28. februára, keď skupinu vysadili z lietadla na ľadovej kre vzdialenej asi tisíc kilometrov od severnej Kanady.

V priebehu posledných 17 dní teplota klesala pod mínus 40 stupňov Celzia a účinky mrazu ďalej zvyšoval silný vietor. Zlé počasie spôsobilo, že zlyhali všetky tri doterajšie pokusy o dodávku potravín na plochu v blízkosti tábora. Podporný tím teraz sleduje družicové snímky v nádeji, že zlepšenie podmienok umožní opätovné vyslanie zásobovacieho lietadla z eskimáckej osady Resolute na Cornwallisovom ostrove, ktorý sa nachádza v kanadskom regióne Nunavut. Problémy polárnikov sa však neskončia ani potom, keďže podľa satelitných záberov budú musieť prekonať novú "arktickú rieku", ktorá vznikla po oddelení obrovského kusu ľadu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu