Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Maldivy vraj uznali Kosovo za dva milióny dolárov

(Zdroj: SITA)

PRIŠTINA - Nedávne uznanie kosovskej nezávislosti Maldivami spôsobilo na tomto malom ostrove v Indickom oceáne politické zemetrasenie.

Maldivy uznali nezávislosť bývalej juhosrbskej provincie 19. februára po tom, ako kosovský podnikateľ a zároveň politik údajne ponúkol dva milióny dolárov (1,6 milióna eur) tamojším politikom. Prezident Maldív Muhammad Našíd už nariadil vyšetrenie kauzy. O prípade informoval v piatok spravodajský portál Balkan.

Šéf politickej strany Nová kosovská aliancia (AKR) Behgjet Pacolli bol prvým predstaviteľom, ktorý informoval o tom, že Maldivy uznali Kosovo. Všetky podozrenia z korupcie však odmieta a tvrdí, že ide o konšpiráciu. "Túto špekuláciu si vymyslela srbská vláda," povedal pre Balkan Insight. V rovnakom čase, ako celá kauza vypukla, šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová Maldivám pogratulovala za uznanie Kosova.

Maldivy sa stali 54. krajinou, ktorá oficiálne uznala nezávislosť Kosova. Krajina sa skladá z asi 1200 menších ostrovov, z ktorých väčšina je neobývaná. Maldivčania žijú prevažne v chudobe a ich hlavnou obživou je spravidla rybárstvo a turizmus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu