Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Ukrajina úplne splatila dlh za februárový dovoz plynu

KYJEV - Ukrajinská štátna energetická firma Naftogaz vo štvrtok oznámila, že ruskému plynárenskému monopolu Gazprom úplne zaplatila za plyn, ktorý doviezla vo februári.

Dodávky tak uhradila ešte pred lehotou splatnosti stanovenou na 7. marca. "Platba Gazpromu bola dokončená," potvrdil telefonicky hovorca Naftogazu Valentyn Zemljanski. Ruský premiér Vladimír Putin vo štvrtok varoval, že Rusko odstaví Ukrajinu od plynu, ak Kyjev do soboty nesplatí svoje záväzky voči Moskve.

Väčšina ruského plynu prechádzajúca Ukrajinou je pritom určená pre odberateľov v Európe. Putin varoval Ukrajinu deň po tom, ako maskovaní agenti ukrajinskej bezpečnostnej služby vtrhli do sídla štátnej firmy Naftogaz, vypočúvali vedúceho účtového oddelenia a prehľadávali rôzne dokumenty vrátane originálu zmluvy o dodávkach plynu s ruským Gazpromom. Zásah maskovaných agentov súvisel s kriminálnym vyšetrovaním, ktoré sa začalo tento týždeň pre údajnú spreneveru vo výške približne 482 mil. eur. "Ak bude výsledkom tohto násilného aktu neuhradenie pohľadávok, bude to viesť k zastaveniu dodávok zo strany našich energetických prevádzkovateľov pre Ukrajinu a možno aj pre ďalších odberateľov v Európe," vyhlásil Putin.

Ruský premiér sa takto vyjadril v čase, keď Naftogaz už za podstatnú časť februárových dodávok zaplatil. Ruský plynárenský monopol Gazprom vo štvrtok potvrdil, že od ukrajinskej spoločnosti Naftogaz prijal 310 mil. USD za februárové dodávky. Naftogaz uviedol, že platbu realizoval v stredu. Gazprom vo štvrtok potvrdil, že zostávajúci ukrajinský dlh za február predstavoval 50 mil. USD. V januári Rusko pre nedoplatky zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu na 22 dní. Obmedzil sa tak export plynu aj do Európy. Krízu ukončil až podpis desaťročnej dohody z 19. januára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu