Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mugabe oslavoval vo veľkom, zdôrazňoval svoju moc

Oslavujúci Robert Mugabe
Oslavujúci Robert Mugabe

CHINHOYI - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe napriek obrovskej chudobe vo svojej krajine a prepadávajúcej sa ekonomike v sobotu oslávil svoje 85. narodeniny vo veľkom štýle, nechýbala ani 85-kilogramová torta. Vo svojom narodeninovom prejave dal dlhoročný diktátor jasne najavo, že krajinu ovláda on a vláda po dohode s opozičným lídrom a súčasným premiérom Morganom Tsvangiraniom je len dočasná. Mugabe sa rovnako odmieta vzdať politiky odoberania fariem bielych farmárov.

Mugabeho hegemóniu narušili minuloročné voľby, v ktorých zvíťazila opozícia a aj prezident si svoju funkciu udržal len vďaka násilnostiam voči opozícii. "Aj keď si mnohí z vás myslia, že sme prišli o moc, chcem, aby ste vedeli, že tu máme systém s prezidentom navrchu, pod ním sú dvaja viceprezidenti, potom premiér Tsvangirai a dvaja vicepremiéri. Toto je výsledok volieb, v ktorých sa nám nedarilo. Nesťažujme sa príliš, berme veci také, aké sú," vyzval Mugabe svojich prívržencov.

Mugabe zároveň zdôraznil, že kontroverzná pozemková reforma bude pokračovať. Túto politiku spustil v roku 2000, keď približne 4000 fariem vlastnených bielymi obyvateľmi prešlo do rúk domáceho černošského obyvateľstva. To však nemalo z poľnohospodárstvom dostatok skúseností a poľnohospodárska produkcia Zimbabwe výrazne klesla.

Krajina v minulosti vyvážala potraviny, v súčasnosti je viac ako polovica obyvateľstva závislá od humanitárnej pomoci. Mugabe si však ani v tomto nepripúšťa chyby a z problémov viní Britov, bývalých kolonizátorov, ktorí majú podľa neho podiel aj na neúspechu jeho strany v minuloročných voľbách. "Zaviedli sankcie, ktoré viedli k tomu, že niektoré komodity sa stali nedostupnými, aby boli ľudia nespokojní so stranou," vyhlásil Mugabe.

Sobotňajšiu oslavu v meste Chinhoyi, ktoré sa nachádza v Mugabeho domovskej provincii Moshonaland West, zaplatili prezidentovi prívrženci, na tento účel vyzbierali viac ako 250 tisíc amerických dolárov. Napriek avizovanej účasti Tsvangiraia sa premiér na oslave svojho dlhoročného politického soka neukázal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu