Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Havária lietadla v Amsterdame: 9 obetí, 50 zranených!

Havarovaný Boeing 737 Zobraziť galériu (8)
Havarovaný Boeing 737 (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - Pri dnešnom nevydarenom pristátí tureckého Boeingu 737 v Amsterdame zahynulo najmenej deväť ľudí a viac ako 50 sa zranilo, z toho 25 ťažko. Na tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia letiska Schiphol. Príčiny havárie nie sú zatiaľ známe.

Riaditeľ Turkish Airlines Temel Kotil na tlačovej konferencii v Istanbule uviedol, že v lietadle bolo 134 ľudí vrátane posádky. Podľa prvých informácií tureckej televízie asi 50 ľudí vyviazlo bez zranenia, ďalšie turecké médiá citované agentúrami hovorili o 80 zachránených.

Havária zablokovala prevádzku na tomto mimoriadne rušnom letisku, ktoré je piatym najväčším v Európe. Miesto nešťastia leží asi 20 kilometrov od centra mesta. Lietadlo na linke z Istanbulu do Amsterdamu nezvládlo pristávací manéver, keď narazilo do zeme vedľa dráhy. Lietadlo sa podľa agentúr a spravodajských televízií rozpadlo na dva až tri kusy, nezačalo však horieť. Na záberoch holandskej televízie boli na mieste vrtuľníky, hasičské vozy a asi dvadsať ambulancií, ktorých posádky ošetrujú zranených.

Na záberoch bol vrak lietadla s odlomeným chvostom. Podľa televízie CNN turecké ministerstvo dopravy zriadilo krízovú skupinu, ktorá zbiera podrobnosti o havárii.

Jeden z pasažierov Mustafa Bahcecioglu tureckej televízii telefonicky povedal: "Sme v poli asi päť, šesť kilometrov od letiska. Väčšina pasažierov je zranená, ale sú tu aj ľudia, ktorí zranení nie sú. Prišlo sem asi 30 ambulancií." "Voláme ľuďom, že situácia nie je príliš vážna, ale že môžu byť obete v prednej časti lietadla," uviedol ďalší cestujúci.

O príčinách nešťastia nie je zatiaľ nič známe. Podľa špekulácií holandských médií lietadlu údajne zlyhali motory. Na mieste bola v čase havárie len ľahká hmla a vial len slabý vietor. Podľa výpovedí svedkov, ktorých citovala agentúra AFP, stroj letel malou rýchlosťou. Spoločnosť Turkish Airlines zaznamenala podľa BBC poslednú haváriu svojho stroja v roku 2003. Pri havárii v Turecku zahynulo vtedy 65 ľudí.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu