Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vojaci kradli palivo z prezidentských Tupolevov!

Tupolev 154
Tupolev 154

PRAHA - Z priestorov, kde sa nachádzali dve lietadlá českého prezidenta a patria k najstráženejším v krajine, mohla viac než stokrát odísť cisterna naplnená ukradnutým leteckým palivom. Miesto pritom strážili policajti, vojaci aj ochranka letiska Ruzyně. Armáda vyčíslila škodu na 28,5 milióna českých korún (takmer milión eur).

Do prípadu, ktorý nemá v Českej republike obdoby, môžu byť podľa polície zapletené až desiatky armádnych zamestnancov. V piatok o tom informoval spravodajský server denníka Hospodárske noviny iHNed.cz. Na jeseň 2007 zaistila polícia niekoľko osôb, ktorí boli zodpovední za doplňovanie paliva pre dve prezidentské lietadlá typu Tupolev.

Obvinili ich z toho, že za desať dní ukradli armáde kerozín v hodnote 800 tisíc korún (takmer 28 tisíc eur). To, že je prípad omnoho rozsiahlejší, sa ukázalo až teraz. "Ku krádežiam dochádzalo v priebehu minimálne dva a pol roka. Podľa zistení vojenskej polície prišla armáda spolu o jeden a pol milióna litrov paliva," uviedol pre Hospodárske noviny František Ovčáček z pražskej polície pre hospodársku kriminalitu, ktorá sa prípadom zaoberá.

Pre ilustráciu - rovnaké množstvo paliva by napríklad stačilo na osemnásť letov prezidentského špeciálu do Kanady a späť. Namiesto toho však kerozín skončil v dvoch malých čerpacích staniciach v priestoroch bývalého roľníckeho družstva. Tamojší podnikatelia ho podľa vyšetrovateľov premiešavali s naftou a ďalej predávali motoristom.

Celá krádež prebiehala prostredníctvom falšovania evidencie o doplňovaní paliva. Po tom, ako lietadlo priletelo, zostalo v ňom nejaké nespotrebované palivo, napríklad osem ton. Palubný inžinier potom nariadil, aby pred nasledujúcim letom doplnili ďalších desať ton. Obvinení však do evidencie napísali, že v nádržiach zostalo iba päť ton a že je potrebné doplniť viac.

Vďaka tomu získali palivo bez toho, aby to komukoľvek chýbalo. Zlodejom napomáhala povesť tupolevov, o ktorých sa hovorilo, že majú vysokú spotrebu. Ukradnuté palivo uskladňovali v odstavenom návese, po ktorý prišla cisterna z čerpacej stanice so zámienkou, že ide o ekologickú likvidáciu odpadových kvapalín.

So šiestimi údajnými páchateľmi práve prebieha súd. Nemusia byť však poslední, koho budú za krádež stíhať. "V súčasnosti preverujeme zhruba päťdesiat armádnych zamestnancov, ktorá v tej dobe pracovali v Ruzyni," dodal Ovčáček.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu