Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Väzni na úteku vzali rukojemníkov, smerujú do Belgicka

LILLE - Dvojica zločincov, ktorí v nedeľu utiekli z väznice v strednom Francúzsku, zajala a následne prepustila dva páry rukojemníkov, pričom sa zrejme presúva k hranici s Belgickom. V pondelok o tom informovali policajné zdroje.

Podľa nemenovaných predstaviteľov, na ktorých sa odvoláva tlačová agentúra AFP, väzni odstrelili bránu nápravno-výchovného zariadenia Moulins pomocou prepašovaných výbušnín a zajali dvoch príslušníkov stráže. Prepustili ich 250 kilometrov severne neďaleko Paríža, kam sa dostali v ukradnutom aute prenasledovaní políciou. V pondelok v severofrancúzskom meste Amiens uniesli motoristu so svojím vnukom a prinútili ho pokračovať v jazde do mesta Arras blízko belgickej hranice. Tu oboch prepustili bez ujmy na zdraví.

"Zdá sa, že smerujú do Belgicka," uviedol pre AFP anonymný zdroj z bezpečnostného sektora. Dodal, že dvojica zrejme nenaplánovala svoj útek s takou dôkladnosťou ako samotný únik z väznice. Za Arrasom ozbrojení zločinci ukradli ďalšie vozidlo. Ako uviedla jeho majiteľka, 51-ročná Cathy Trevauxová, pri vykladaní batožiny sa pri nej pristavilo vozidlo s dvoma mužmi. Jeden z nich sa jej opýtal, ako sa dostanú na diaľnicu A1, ktorá spája Paríž so severofrancúzskym Lille a belgickou hranicou. Po tom, ako mu poradila, však na Trevauxovú namieril zbraň a žiadal od nej kľúče od auta. "Chcela som utiecť, ale ten druhý chlap, čo zostal v aute, v ktorom prišli, vystúpil a pokúšal sa ma odvliecť s nimi. Našťastie išlo po ulici iné auto a oni zmizli," opísala svoj zážitok.

Polícia jedného zo zločincov identifikovala ako 37-ročného Christopha Khidera, ktorý si od roku 1999 odpykával doživotný trest za ozbrojenú lúpež so zabitím rukojemníka a ďalších 15 rokov za predošlý pokus o útek. Jeho komplicom je 30-ročný Omar Top El Hadj, ktorý bol zapletený v prestrelke s políciou a z väzenia by sa dostal najskôr v roku 2020. Do pátrania po "ozbrojených a nebezpečných" trestancoch nasadili elitný policajný útvar GIPN.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu