Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prvá žena preplávala Atlantický oceán - vo veku 56 rokov

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Američanka Jennifer Figge sa stala vo veku 56 rokov prvou ženou, ktorá preplávala Atlantický oceán. Splnenie svojho celoživotného sna odštartovala 12. januára z Kapverdských ostrovov pri západnom pobreží Afriky.

Dosiaľ preplávala približne 3380 kilometrov. Na ostrov Chacachacare, patriaci ostrovnej Republike Trinidad a Tobago v Karibskom mori, doplávala už 5. februára, médiá o tom informovali až dnes. Ostrov plánuje opustiť v pondelok, 9. februára, v noci, aby definitívne ukončila svoj rekord na Britských panenských ostrovoch neďaleko Portorika koncom februára. Až potom sa vráti domov, do mesta Aspen v Colorade. "Môj pes nevie, kde som," povedala pre agentúru AP. "Je načase vrátiť sa domov k Hankovi," dodala.

Figge sa na diaľkovú plavbu pripravovala doma v nekrytom bazéne uprostred snehových búrok. Počas plávania v Atlantiku, pri ktorom ju sprevádzala posádka na lodi, videla niekoľko morských korytnačiek, veľa delfínov a iných zvierat, no ani raz žraloka. "Nikdy som sa nebála. Keď sa na to pozriem spätne, neurobila by som to inak," vyhlásila. Jej deň na oceáne sa začínal približne okolo siedmej hodiny ráno. Pri raňajkách, ktoré pozostávali z cestovín alebo pečených zemiakov, odhadla spolu s posádkou počasie. Jej najdlhší pobyt vo vode trval asi osem hodín, najkratší 21 minút. Počas plávania si silu dopĺňala energetickými nápojmi, ktoré jej hádzali z lode.

Ak bolo more príliš rozbúrené, priniesli jej ich potápači a potápačky. Na večeru jedla mäso, ryby a arašidové maslo. Týmito pochúťkami si dopĺňala potrebnú energiu, pretože denne spálila zhruba 8000 kalórií. Jedna z osobných vecí, ktoré si zobrala so sebou, bola fotografia Gertrudy Ederle - Američanky, ktorá ako prvá žena preplávala Anglický kanál. "Máme niekoľko vecí spoločných. Mala na sebe červenú čiapku, bola potomkom Nemcov. Obe hovoríme s morom a ani jedna z nás z neho nechce vyjsť," uviedla.

Prvým mužom, ktorý sám preplával Atlantik, sa stal v roku 1998 Francúz Benoit Lecomte. Preplávanie 6400 kilometrov dlhej trasy, ktorá sa začínala v Massachusetts a končila vo Francúzsku, mu trvalo 73 dní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu