Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama zvažuje viacero možností odsunu jednotiek z Iraku

Prezident Barack Obama
Prezident Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Biely dom zvažuje niekoľko možností odsunu amerických jednotiek z Iraku v časových horizontoch, ktoré sa pohybujú od 16 do 23 mesiacov, informovali v piatok predstavitelia rezortu obrany pod podmienkou anonymity.

Prezident Barack Obama dostal prezentovaný aj 19-mesačný scenár, potvrdili predchádzajúce správy médií. "Vieme, že by to chceli spraviť do 16 mesiacov, my sme ale ponúkli radu možností a riziká s nimi spojené," uviedli.

Obama počas svojej predvolebnej kampane prisľúbil, že stiahne americké jednotky z Iraku do 16 mesiacov a sústredí sa viac na Afganistan a hranice s Pakistanom, kam sa v posledných rokoch presunulo vedenie al-Kájdy. Po svojom nástupe do funkcie poveril kompetentných, aby vypracovali plány na "zodpovedné" stiahnutie amerických vojakov z Iraku, kde ich v súčasnosti pôsobí asi 142 tisíc.

Nedávno v rozhovore pre americkú televíziu NBC povedal, že drvivá časť vojakov opustí Irak v priebehu najbližších dvanástich mesiacov. Iračania sú schopní prevziať na svoje plecia väčšiu zodpovednosť za správu svojej krajiny, čoho dôkazom je pokojný priebeh sobotňajších provinčných volieb, vyhlásil Obama.

Počas invázie Iraku, ktorú v roku 2003 začal predchádzajúci americký prezident George Bush, zomrelo v krajine 4200 amerických vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu