Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vodič veril GPS, s minibusom spadol do priehrady!

ŠTOKHOLM - Stará múdrosť hovorí, že ak nesúhlasí mapa s terénom, vymeniť mapu a veriť terénu je vždy ľahšie, než prekopať terén a slepo veriť mape. Zdá sa však, že zďaleka nie všetci severskí vodiči s týmto ponaučením súhlasia.

V dobe modernej techniky ich totiž svojim navigačným prístrojom v autách veria natoľko, že niektoré švédske inštitúcie už boli nútené vydať jasné varovanie.

Navigačné zariadenie GPS je dnes už natoľko cenovo dostupné, že ho môže v aute používať asi každý. Zapnúť GPS však neznamená vypnúť mozog - mapy totiž môžu niekedy osudovo zradiť.

Svoje by o tom mohli rozprávať napríklad obyvatelia jednej zapadnutej osady neďaleko mesta Halmstad, ktorým pochybenie výrobcov elektronických máp urobilo z ospalých miestnych uličiek kamionovú magistrálu. Ľuďom dlho nebolo jasné, prečo sa u nich zničoho nič začalo objavovať toľko zahraničných nákladných áut s veľkými návesmi. Až intervencia u výrobcu pamäťových kariet s mapami nakoniec pomohla chybu opraviť.

Istá vodička v hornatej oblasti Sälenfjällen svojmu GPS v aute verila natoľko, že keď jej obrazovka ukazovala bežnú medzimestskú komunikáciu, čo vidí v okolí, tak plných 11 kilometrov pokračovala po chodníku určenom pre snežné skútre.

V oblasti Dalsland navigáciou vedený vodič 22 metrov dlhého kamiónu zašiel po lesnom chodníku do lesa tak ďaleko a a hlboko, že jeho vyprosťovanie trvalo plných päť hodín.

Vodič poľského minibusu vo Švédsku dokonca spadol so svojim autom priamo do priehrady, pretože zastaralá elektronická mapa mu ukazovala bežnú cestu a on sa od miniobrazovky nad prístrojovou doskou zabudol včas odpútať... Vo chvíli, keď rozdiel medzi mapou a realitou objavil, však už bolo neskoro.

Podľa švédskej poiťovacej spoločnosti If postihujú dopravné nehody v mestskej premávke každého desiateho severského užívateľa GPS. Prílišná zviazanosť s elektronikou a nedostatečný kontakt s okolím sú význačným faktorom tejto nehodovosti. Obnova elektronických máp je pritom ešte stále dosť nákladná, pričom nové údaje do map zanášajú niekoľkokrát ročně. V porovnaní s niektorými následkami sa však aj táto občasná obnova môže podľa severských odborníkov javiť ako veľmi lacná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu