Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vtáčej chrípke podľahol už štvrtý človek za necelý mesiac

PEKING - V Číne zaznamenali tento rok už štvrtú ľudskú obeť vtáčej chrípky. 31-ročná žena zomrela v piatok v regióne Sin-ťiang na severozápade krajiny.

Žena sa údajne nakazila po návšteve hydinového trhu, pričom následné testy potvrdili nákazu vírusom typu H5N1. Od 5. januára tak podľahli v Číne vtáčej chrípke už štyria ľudia, čo vyvoláva obavy z rozšírenia chorby počas budúcotýždňových novoročných sviatkov, keď Číňania konzumujú zvýšené množstvo hydiny.

Ministerstvo poľnohospodárstva varovalo pred zvýšeným rizikom, ministerstvo zdravotníctva však v snahe zmierniť obavy vyhlásilo, že ide o ojedinelé prípady z rôznych častí krajiny. "Medzi prípadmi nie je spojitosť, ide o sporadické prípady," zdôraznilo.

Vírus vtáčej chrípky H5N1, ktorý je pre človeka najnebezpečnejší, prvýkrát objavili v roku 2003 a odvtedy spôsobil smrť takmer 250 ľudí. Vedci sa obávajú, že prípadná mutácia tohto vírusu, ktorý by sa potom mohol prenášať z človeka na človeka, by spôsobila celosvetovú epidémiu, ktorá by mohla zasiahnuť až pätinu populácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu