Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Plyn zo západu príde na Slovensko v nedeľu ráno

PRAHA - Zemný plyn zo západu začne na Slovensko prúdiť v nedeľu o ôsmej hodine ráno cez stanicu Lanžhot.

ČTK to dnes povedal Martin Chalupský, hovorca spoločnosti RWE Transgas, ktorá tranzit plynu zaisťuje. Slovensko obdrží plyn ako od zahraničných dodávateľov, tak aj od samotnej společnosti RWE Transgas. Slovensko je dnes už jedenásty deň bez prísunu plynu z Ruska.

RWE bude podľa Chalupského dodávať na Slovensko z vlastných zdrojov od nedele 3,75 milióna kubických metrov zemného plynu denne. "Nové objemy zemného plynu zaistí RWE aktívnym nákupom na zahraničných trhoch," uviedol Chalupský.

Celkový objem bude navýšený o 1,25 milióna kubických metrov od ďalších dodávateľov Slovenského plynárenského priemyslu; v utorok sa objem dodávok zväčší o ďalších 1,25 milióna kubických metrov.

Slovensko je úplne závislé na ruskom plyne. Plyn prúdiaci cez Českú republiku tak bude vôbec prvý, ktorý potečie cez česko-slovenskú hranicu zo západu na východ. Na bezproblémovom zaistení prúdenia plynu opačným smerom než je obvyklé pracuje RWE už od štvrtka.

Slovensko sa na náhradné dodávky západnou cestou spolieha. Kvôli zastaveniu dodávok z Ruska platí na Slovensku stále obmedzenie spotreby suroviny pre podniky, od pondelka sa však budú môcť firmy na Slovensku vrátiť k normálnemu odberu plynu, oznámil dnes štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Žiga.

Ako dnes zároveň oznámil Chalupský, RWE Transgas sa zapojil ako ďalší európsky dodávateľ zemného plynu do prípravy takzvaného plynového konzorcia. Konzorcium európskych dodávateľov má zaistiť technický plyn pre obnovenie tranzitu ruského plynu cez územie Ukrajiny.

Plyn prestal prúdiť z Ruska na Ukrajinu na Nový rok, o týždeň neskôr sa zastavil taktiež tranzit do Európy. Vinu za zastavenie plynu na seba Moskva a Kyjev vzájomne zvalujú. Situáciu by mohlo odblokovať dnešné stretnutie zástupcov Ruska, Ukrajiny a Európskej únie v Moskve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu