Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Egypte sa nakazilo vtáčou chrípkou dvojročné dieťa

ŽENEVA - Takmer dvojročné dievčatko, ktoré sa pravdepodobne dostalo do kontaktu s nakazenou hydinou, ochorelo v Egypte na vtáčiu chrípku. Je v poradí 52. prípadom v krajine, uviedla vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na svojej internetovej stránke, podľa ktorej je zdravotný stav malej pacientky stabilizovaný.

Ochorením sa väčšinou v Egypte nakazia dievčatá alebo ženy, ktoré žijú na vidieku a starajú sa o domáce vtáctvo. Vtáčej chrípke v krajine podľahlo 23 osôb. Nakazené 22-mesačné dieťa pochádza zo severného Egypta. Dievčatko ochorelo 9. januára a hospitalizovali ho o deň neskôr.

"Vyšetrovanie zdroja nákazy naznačujú nedávny kontakt s chorou a mŕtvou hydinou," napísala na svojom webe WHO, pričom sa odvolala na informácie egyptského ministerstva zdravotníctva. Poslednou obeťou vtáčej chrípky je 16-ročné dievča, ktoré chorobe podľahlo v polovici decembra.

Egypt má najvyšší počet obetí vtáčej chrípky z krajín mimo Ázie. Vírus vtáčej chrípky H5N1, ktorý je pre človeka najnebezpečnejší, prvýkrát objavili v roku 2003 a odvtedy spôsobil smrť takmer 250 ľudí. Vedci sa obávajú, že prípadná mutácia tohto vírusu, ktorý by sa potom mohol prenášať z človeka na človeka, by spôsobila celosvetovú epidémiu, ktorá by mohla zasiahnuť až pätinu populácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu