Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Maďarsko opäť dodá plyn Srbsku a Bosne

Ferenc Gyurcsány
Ferenc Gyurcsány

BUDAPEŠŤ - Maďarsko v stredu uspokojí svoju spotrebu plynu hlavne z domácich zdrojov a bude pokračovať v preprave zemného plynu do Srbska a Bosny.

Pre verejnoprávnu televíziu to povedal maďarský premiér Ferenc Gyurcsány. Distribučný závod ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL vo vyhlásení uviedol, že Maďarsko v utorok dopravilo 2,7 milióna kubických metrov plynu do Srbska a 1,5 milióna do Bosny.

"Včera večer som hovoril s ministrom energetiky Csabom Molnárom a opýtal som sa ho, či môžeme dodržať náš sľub o dodávke plynu do Bosny a Srbska v prípade, ak bude pretrvávať včerajšia situácia a z východu plyn nepríde. Odpoveď bola: Áno," povedal Gyurcsány.

Maďarsko predpokladá, že v priebehu stredy bude potrebovať 60 až 62 miliónov kubických metrov plynu. Túto spotrebu pokryje tak, že zo svojich zásob použije 53 mil. kubických metrov, 9 mil. kubických metrov získa z vlastnej ťažby a 4 mil. kubických metrov dovezie zo západnej Európy cez Rakúsko.

Distribučný závod FGSZ Foldgazszallito Zrt oznámil, že v platnosti zostávajú obmedzenia pre najväčších odberateľov. FGSZ vo vyhlásení zopakoval, že maďarská distribučná sieť je technicky pripravená prijať dodávky ruského plynu cez Ukrajinu hneď, ako sa obnovia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu