Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Maďarské železnice ochromil celoštátny štrajk

BUDAPEŠŤ - Železničnú dopravu v Maďarsku v pondelok ochromil pokračujúci štrajk tamojších železničiarov, ktorí požadujú zvýšenie miezd a podiel na zisku z privatizácie.

Zamestnanci Maďarských štátnych železníc (MÁV) združení v odborovej organizácii VDSzSz rozšírili v nedeľu po 18:00 štrajk vo východnej časti krajiny na celú železničnú sieť, čím v pondelok spôsobili značné problémy v doprave.

Podľa vyhlásenia železničnej spoločnosti sa po výmene smien o 10:00 premávka na niektorých tratiach obnovila, doprava však naďalej zostáva nepredvídateľná. Ako uviedla tlačová agentúra MTI, vlaky na niektorých trasách nahradili autobusmi. Podľa informácií, ktoré maďarským médiám poskytli MÁV, sa v pondelok ráno zastavila aj premávka medzinárodných vlakov. Vo vnútroštátnej doprave zrušili takmer všetky rýchliky a spoje kategórie InterCity, podarilo sa však vypraviť obmedzený počet osobných vlakov.

Ako uviedol pre agentúru MTI hovorca MÁV Imre Kavalecz, premávka zostala čiastočne zachovaná vrátane niektorých spojov z Východnej a Západnej budapeštianskej stanice. Do Budapešti podľa neho smeruje jediný medzinárodný vlak z Belehradu. Štrajk, ktorý sa začal o polnoci zo soboty na nedeľu, sa netýka vlakov maďarsko-rakúskej štátnej spoločnosti GySEV, ktoré obsluhujú trate v spomenutej oblasti.

Problémom sa nevyhlo ani budapeštianske letisko, kde zamestnanci už šiesty deň štrajkujú za lepšie pracovné podmienky. Podľa prevádzkovateľa letiska bude mať väčšina odletov meškanie, pričom talianska spoločnosť Alitalia zrušila ranné lety do Ríma a maďarský letecký prepravca Malév zrušil 12 pondelňajších letov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu