Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Fínov vo veku 15 až 65 rokov najčastejšie zabíja alkohol

HELSINKI – Najčastejšou príčinou úmrtia fínskych mužov a žien vo veku 15 až 64 rokov alkohol. Podľa fínskej televízie YLE sa počet ľudí, ktorých smrť spôsobí práve alkohol, neustále zvyšuje. V minulom roku si nestriedma konzumácia alkoholu vyžiadala 2184 ľudských životov.

Od roku 2006 sa počet úmrtí, ktoré spôsobil alkohol, zvýšil o takmer 9 percent. Druhou najčastejšou príčinou smrti mužov sú choroby srdca, u žien je to rakovina prsníka.

Štatistiky ukazujú, že na srdcové komplikácie zomrelo o polovicu ľudí ako pred 20 rokmi, zatiaľ čo u rakoviny prsníka sa čisla za posledné desaťročie nezmenili.

Seniori nad 65 rokov najčastejšie zomierajú na srdcové choroby, na drhom mieste je demencia. Starších Fínov trápi aj nárast smrteľných prípadov rakoviny pľúc.

Konzumáciu alkoholu sa škandinávske štáty tradične snažia regulovať vyššimi daňami, ktoré musia ľudia zaplatiť za nákup piva, vína alebo liehovín. Napriek tomu si Severania našli niekoľko spôsobov, ako sa lacno opiť. Obľúbili si napríklad „alkoholové výlety“ trajektami. Na ich palubách je možné popíjať bez colnej prirážky. Populárne sú aj návštevy susedných krajín, kde je alkohol výrazne lacnejší. Polícia často rieši aj prípady pašeráctva, napríklad z Ruska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu