Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pred rokom sa v Čechách odohrala krádež storočia

František Procházka
František Procházka (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Presne pred rokom zmizlo z budovy pražskej bezpečnostnej agentúry G4S 560 miliónov českých korún. Páchateľ krádeže, ktorá vzhľadom na výšku odcudzenej čiastky zrejme nemá v dejinách českej kriminalistiky obdoby, stále zostáva nepotrestaný.

Polícia z činu obvinila zamestnanca agentúry Františka Procházku (34), zatiaľ sa jej ale podarilo dolapiť iba jeho údajného komplica. Toho v septembri prepustila z väzby. Procházka, ktorý v žižkovskej pobočke G4S pracoval ako strážnik, bol z krádeže miliónov obvinený krátko po tom, ako zmiznutie peňazí vyšlo najavo. Podľa polície vzal bankovky z trezorovej miestnosti spoločnosti a v taškách ich doniesol k autu, s ktorým odišiel jeho komplic.

Auto, ktoré sa na prvý pohľad nijak nelíšilo od služobných vozidiel firmy, si Procházka zaobstaral už o niekoľko rokov skôr. Je preto možné, že krádež dlhodobo plánoval. Pokiaľ je Procházka skutočne páchateľom, po ukradnutí peňazí si počínal chladnokrvne: v práci, teda na mieste činu, zostal až do konca pracovnej doby. Potom bez stopy zmizol.

Páchateľom krádeže, na ktorých vypátranie vypísala G4S odmenu dva milióny eur, hrozí 12 rokov väzenia. Pražské mestské štátne zastupiteľstvo o stave vyšetrovania mlčí. "Nemôžeme poskytovať ďalšie informácie, aby sme neohrozili priebeh vyšetrovania," povedala hovorkyňa Štěpánka Zenklová.

Na pátranie po Procházkovi, na ktorého vydali český, európsky aj medzinárodný zatykač, sa v minulosti podieľal aj špeciálny policajný vyšetrovací tím prezývaný "lovci lebiek". Niektorí odborníci sa domnievajú, že Procházku využila organizovaná skupina, ktorá sa ho po krádeži zbavila ako nepohodlného svedka.

Pátranie po mužovi komplikuje aj fakt, že išlo o uzavretého človeka, ktorý nevyhľadával spoločnosť a s nikým príliš nehovoril o svojom súkromnom živote. Ďalšou komplikáciou je skutočnosť, že detektív Lubomír Koťátko, ktorý viedol tím vyšetrujúci "krádež storočia", koncom marca odišiel z polície.

Posun v prípade nastal krátko pred Koťátkovým odchodom, kedy policajti zatkli údajného Procházkovho komplica Milana Čermáka. Po obvinení zo spolupáchateľstva krádeže putoval do väzby, odkiaľ sa v septembri dostal po tom, čo jeho manželka zložila desaťmiliónovú kauciu.

Podľa pachovej stopy by Čermák mohol byť tým, kto riadil dodávku s ukradnutými peniazmi. Médiá uviedli, že pri domovej prehliadke jeho bytu objavila polícia väčšie množstvo SIM kariet, počítačových čipov a niekoľko legálne držaných zbraní. V jeho aute boli údajne schované tri milióny korún, našla sa vraj aj sekera so stopami ľudskej krvi. Mestské štátne zastupiteľstvo ale poprelo špekulácie o tom, že išlo o Procházkovu krv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu