Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Mnohí lídri NATO vidia svet ako psy, tvrdí Rogozin

Dmitrij Rogozin
Dmitrij Rogozin

LONDÝN - Mnohí politici zo Severoatlantickej aliancie vidia svet "ako psy" a vnímajú ho čiernobielo, povedal ruský veľvyslanec pri NATO Dmitrij Rogozin pre britskú televíznu stanicu BBC. Rogozin dodal, že existuje "reálna hrozba, že Ukrajina sa rozpadne", ak vstúpi do NATO. Rogozin sa takto vyjadril pred utorkovým stretnutím ministrov zahraničia členských krajín NATO v Bruseli, na ktorom sa bude diskutovať o možnom členstve Ukrajiny a Gruzínska.

"Bohužiaľ mnohí politici z NATO svet vidia, ospravedlňujem sa, ako psy," povedal pre BBC. "Psy nevidia svet farebne ale čiernobielo. Pre nás je NATO nepriateľský politický blok, pretože náš vstup do NATO nie je možný. Nikdy nás nepozvú."

"A keď sa tento nepriateľský blok dostáva bližšie k naším hraniciam, je to veľmi znepokojujúce." Dodal, že ak by Ukrajina zosilnila tempo vstupu do NATO, mohlo by to v krajine vyvolať "úplnú politickú krízu".

"Existuje reálna hrozba, že ukrajinský štát by sa rozpadol." Ukrajina a Gruzínsko dúfajú, že bruselská schôdzka rozhodne o ich zaradení do Akčného plánu členstva (MAP), ktorý je prípravou na členstvo v aliancii. Americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová však v stredu povedala, že na budúci týždeň na ministerskej schôdzke Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli nebude trvať na tom, aby za členov aliancie prijali Gruzínsko a Ukrajinu.

"Sme presvedčení, že Komisia NATO-Gruzínsko a Komisia NATO-Ukrajina môžu byť miestami, v rámci ktorých zintenzívnime náš dialóg a naše aktivity," povedala Riceová na tlačovej konferencii.

"Z toho dôvodu v tomto časovom okamihu nie je nutné diskutovať" o Akčnom pláne členstva, dodala šéfka americkej diplomacie. V apríli Severoatlantická aliancia odložila na decembrovú bruselskú schôdzku rozhodnutie o tom, či sa Gruzínsku a Ukrajine ponúkne MAP. USA však odvtedy zmiernili svoju podporu Kyjevu a Tbilisi nielen pre odpor Ruska, ale aj pre nesúhlas Nemecka a Francúzska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu