Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Americký vojak požiadal o azyl, nechce späť do Iraku!

FRANKFURT NAD MOHANOM - Americký vojak, ktorý dezertoval z armády, aby sa vyhol návratu do Iraku, požiadal v Nemecku o azyl. Cíti hanbu za to, čo robil. Napísala to včera agentúra Reuters.

Andre Shepherd (31) slúžil v Iraku od septembra 2004 do marca 2005 u 412. leteckého podporného práporu ako strojný mechanik bojových helikoptér Apache. Potom ho preradili na základňu do Nemecka. Od minulého roka, kedy dezertoval, žije v Nemecku.

"Keď som čítal a počul o ľuďoch, ktorých rozpáralo na cucky guľometmi či roztrhalo na kusy strelami Hellfire, cítil som hanbu za to, čo som robil," povedal Shepherd na tlačovej konferencii vo Frankfurte. Shepherd ďalej pripomenul medzinárodný proces s nacistickými zločincami v Norimbergu, kedy "bolo ustanovené, že každý, i vojak, musí nieť zodpovednosť za svoje činy, bez ohľadu na to koľko nadriadených vydáva príkazy".

Preto vraj dúfa v udelenie azylu. Claudia Möbus zo spolkového úradu pre migráciu uviedla, že je to iba druhý prípad, kedy americký vojak "v podobnej situácii" požiadal v Nemecku o azyl. Prvá žiadosť bola údajne stiahnutá.

Podľa amerického práva môžu byť vojenský zbehovia v dobe vojny odsúdení na trest smrti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu