Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Thajsko uzatvorilo druhé letisko, zvažuje výnimočný stav

BANGKOK - Thajské úrady dnes uzatvorili druhé letisko v Bangkoku. Stalo sa tak potom, čo protivládni demonštranti vtrhli do budovy terminálu letiska Don Muang.

Hlavné medzinárodné letisko Suvarnabhumi stúpenci opozíce blokujú od utorka a do stredy na ňom uviazli tisíce zahraničných turistov. Thajská vláda má na dnešnom zasadnutí zvažovať prípadné vyhlásenie výnimočného stavu.

Úrady teraz uzatvorili bangkokské letisko Don Muang, ktoré slúži pre vnútroštátne lety. Obávajú sa, že demonštranti by mohli ublížiť cestujúcim a poškodiť lietadlá. Úrady súčasne zvažujú, že pre leteckú dopravu využije vojenskú základňu neďaleko Bangkoku. Thajská správa letísk upozornila letiská v ďalších mestách, aby boli pripravenmé prijímať presmerované lety. Uzavretím vnútroštátneho letiska Don Muang je Bangkok úplne odrezaný od leteckej dopravy.

Medzinárodné letisko v Bangkoku je zatvorené od stredy rána, pretože desiatky tisíc demonštrantov letisko obliehajú, aby prinútili vládu k rezignácii. Vedenie jedného z najrušnejších letísk Ázie oznámilo v dôsledku blokády zrušenie všetkých plánovaných odletov na neurčitú dobu. Podľa odhadov zostalo na letisku približne 4000 cestujúcich. Väčšina z nich sa však postupne presunula do hotelov v Bangkoku.

Šéf thajskej armády vyzval v stredu na rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb, ktoré by podľa mali ukončiť prehlbujúcu sa politickú krízu v krajine. Apeloval tiež na opozičných demonštrantov, aby ukončili blokádu medzinárodného letiska v Bangkoku, kde uviazli tisíce cestujúcich. Vláda aj protestujúci však plán generála Anuponga Paodžindu odmietli.

Generál v súvislosti s pokračujúcimi protivládnymi nepokojmi vylúčil možnosť nového vojenského prevratu len dva roky po tom, ako armáda zosadila premiéra Thaksina Šínavatru. Opozícia v reakcii na Anupongov apel zopakovala, že blokádu letiska Suvarnabhumi ukončí len po odstúpení nepopulárneho premiéra, čo však ten podľa dnešného vyjadrenia hovorcu vlády nemá v úmysle.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu