Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Česko obviní jedného z páchateľov lúpeže storočia!

PRAHA – Česká polícia pokročila vo vyšetrovaní lúpeže storočia, ktorú pred časom odložila ako nevyriešenú. Pri prepade auta bezpečnostnej služby v Prahe v roku 2002 ulúpili 153 miliónov českých korún. Na lúpeži sa mal podieľať člen tzv. Berdychovho gangu Tomáš Půta. Česko by malo teraz požiadať o jeho dovydanie aj pre tento trestný čin.

Írsky súd už vydal Půtu na trestné stíhanie do Česka pre činy spojené s činnosťou gangu, za účasť na niekoľkých lúpežiach má ísť do väzenia na desať rokov.

"Írsko požiadame o rozšírenie dôvodov vydania obvineného v súvislosti s lúpežou na Evropské ulici," uviedla hovorkyňa pražského mestského zastupiteľstva Štěpánka Zenklová bez ďalších podrobností. Pokiaľ írska strana vyhovie, dá sa predpokladať, že Půtu obvinia aj kvôli lúpeži storočia. Policajti ho totiž nemôžu stíhať za niečo, prečo nebol vydaný. Polícia pritom kauzu koncom minulého roku odložila, pretože sa jej nepodarilo nájsť páchateľa.

Kriminalisti počas päťročného vyšetrovania lúpeže podnikli okolo 3000 krokov, ktorými sa hceli dostať na stopu lupičom. Výsluchy stoviek ľudí ani informácie z podsvetia však neviedli k obvineniu nikoho konrétneho.

Vozidlo bezpečnostnej agentúry Group 4 Securitas, ktorá práve odvážala z Citibank a ďalších objektov peniaze, prepadli na Evropské třídě v Prahe 6 dopoludnia 16. septembra 2002 najmenej traja muži.

Lupiči boli ozbrojení a mali výbušninu. Dvaja z nich boli oblečení v uniformách zásahovej policajnej jednotky, jeden bol bez masky, druhý mal cez hlavu pletenú pruhovanú kuklu. Tretí bol v civile a na hlave mal karnevalovú masku s gumenou tvárou. Na mieste činu stála aj biela Škoda Felícia s čiernym nápisom POLICIE. Pri prepade nikoho nezranili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu