Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Zimbabwe podľahlo cholere takmer 300 ľudí, 1200 je nakazených

WASHINGTON - Cholera už pripravila v Zimbabwe o život najmenej 294 ľudí, hlásených je ďalších 1200 prípadov nákazy.

Vo štvrtok o tom informoval americký veľvyslanec v Zimbabwe James McGee. Údaje zimbabwianskej vlády hovoria len o 90 mŕtvych.
"Je tu 1200 potvrdených prípadov cholery a ďalších 2500 nepotvrdených,"
povedal McGee novinárom vo Washingtone prostredníctvom satelitného spojenia. Organizácia Lekári bez hraníc varovala, že epidémia cholery ohrozuje v Zimbabwe asi 1,4 milióny ľudí. Prípady cholery už zaznamenali aj v susednej Juhoafrickej republike.

Zimbabwianska Asociácia lekárov za ľudské práva tvrdí, že za epidémiu je zodpovedná vláda Roberta Mugabeho. Krajina má nedostatok pitnej vody, zle udržiavanú kanalizáciu a kolabujúce zdravotníctvo. V čase prehlbovania politickej a ekonomickej krízy museli väčšinu nemocníc zatvoriť, keďže už nie sú peniaze na lieky, zdravotné pomôcky či na platy personálu.

Od získania nezávislosti od Británie v roku 1980 a nástupu Mugabeho k moci sa ekonomická situácia rapídne zhoršovala. Za posledné desaťročie zimbabwianska ekonomika skolabovala, v krajine je najvyššia inflácia na svete, chronický nedostatok zahraničných devíz, obrovská nezamestnanosť a hlad.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu