Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Pokus o vydieranie? Zmizla rakva s pozostatkami miliardára!

VIEDEŇ - Rakva s pozostatkami miliardára nemeckého pôvodu Friedricha Karla Flicka, ktorý zomrel v roku 2006 v južnom Rakúsku, kam sa na starobu presídlil, zmizla z rodinnej hrobky vo Veldene v rakúskom Korutánsku.

Rakvu odniesli zrejme v priebehu uplynulého víkendu. Oznámila to včera rakúska polícia, podľa ktorej zostáva motív krádeže nejasný, najpravdepodobnejší by ale mohol byť pokus o vydieranie rodiny.

Polícia dostala upozornenie, že ťažké žulové dosky, ktoré v mauzóleu na brehu Wörthského jazera zakrývali priestor s rakvou, nesie znaky poškodenia. Okrem toho z náhrobku odtrhli dve kovové číslice z dátumu úmrtia zosnulého. Po otvorení priestoru pod doskami sa zistilo, že rakva chýba.

Polícia vychádza z presvedčenia, že páchateľov muselo byť niekoľko a museli mať k otvoreniu hrobky nejaké mechanické zariadenie, pretože žulové dosky krytu vážia niekoľko stoviek kilogramov. Rakvu museli odviezť nákladným autom alebo väčšou dodávkou.

Zatiaľ sa však neprihlásili žiadni svedkovia, ktorí by videli niečo podozrivé. Polícia zatiaľ nevylučuje žiadne pohnútky páchateľov, teoreticky sa však ako najpravdepodobnejší ponúka pokus o vydieranie. Už v decembri 1991, krátko po Flickovej poslednej svadbe s Rakúšankou Ingrid Raggerovou, uniesli brata novomanželky so žiadosťou o výkupné v dnešnej hodnote viac ako päť miliónov eur (vyše 150 miliónov korún).

Únos sa skončil bez krviprelievania, páchateľov zadržali a odsúdili. Flickova rodina zbohatla v Nemecku na oceliarstve a zbrojnej výrobe a naplno ťažila z nacistického režimu. Zakladateľa koncernu Friedricha Flicka (1883-1972) odsúdili na sedem rokov, po troch rokoch ho však prepustili.

Po jeho smrti riadenie koncernu prevzal jeho syn Friedrich Karl, ktorý v roku 1985 rodinné impérium predal za 5,4 miliardy mariek (dnes asi 80 miliárd korún) a stiahol sa z daňových dôvodov do Rakúska. Na brehu malebného Wörthského jazera si vybudoval vilu ako nedobytnú pevnosť a v roku 1991 sa naposledy oženil. Zomrel 5. októbra 2006 vo veku 79 rokov a jeho štyri deti si rozdelili rovnými dielmi majetok odhadovaný na šesť miliárd eur (vyše 180 miliárd korún).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu