Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kyselinou postriekali šesť školáčok!

KANDAHÁR - Šesť dievčat dnes v juhoafganskom meste Kandahár prepadli cestou do školy neznámi útočníci a postriekali ich kyselinou. Dve študentky hospitalizovali s vážnymi popáleninami. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil a hovorca Talibanu odmietol, že by do toho boli povstalci zapletení.

Stredoškoláčky sa stali obeťami útoku zrejme kvôli svojmu rozhodnutiu navštevovať vzdelávacie zariadenie. V rokoch 1996 až 2001, za vlády fundamentalistického hnutia Taliban, nebolo v Afganistane ženám vzdelanie umožnené. Ženy vtedy vôbec nesmeli opúšťať domov bez sprievodu mužov. Situácia sa zmenila po páde Talibanu, konzervatívne sily však proti zrovnoprávňovaniu žien opakovane vystupujú.

K útoku došlo zhodou okolností v deň, kedy Svetové hospodárske fórum (WEF) zverejnilo správu o rovnosti mužov a žien v 130 krajinách sveta za rok 2008. Afganistan nebol podľa údajov dostupných na internetových stránkach WEF hodnotený. Susedný Pakistan, kde majú islamskí radikáli vrátane Talibanu tiež silný vplyv, skončil na rebríčku 130 posudzovaných krajín štvrtý od konca.

"Boli sme v polovici cesty do gymnázia, keď sa pri nás zastavili dvaja muži na motorke. Jeden z nich striekol mojej sestre do tváre kyselinu, pokúsila som sa jej pomôcť a on ma tiež polial," vypovedala Atífa (16) z nemocničného lôžka. „Nemôžeme zostávať stále zavreté doma, musíme sa vzdelávať.

Ale mesto nie je bezpečné. Vláda by nám mala pomôcť," dodala, zatiaľ čo jej zohyzdená sestra Šamsíja (18) sa na susednej posteli len zvíjala od bolesti, neschopná reči. Študentky v Kandaháre je ľahké spoznať podľa ich uniforiem, ktoré sa skladajú z čiernych nohavíc, bielej košele, čierneho plášťa a bielej šatky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu