Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

EÚ: Svet má na nápravu systému 100 dní

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

BRUSEL - Lídri Európskej únie (EÚ) sa zhodli, že na to, aby sa najvýznamnejšie svetové ekonomiky dohodli na urgentných reformách globálnych financií, je potrebných 100 dní. Informoval o tom francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

Sarkozy, ktorý predsedal mimoriadnemu stretnutiu krajín EÚ uviedol, že finančná kríza a ekonomické spomalenie si vyžaduje rýchlu dohodu na summite, ktorý je naplánovaný na 15. novembra vo Washingtone, kde sa stretnú lídri 20 najvýznamnejších priemyselných krajín a rozvojových ekonomík.

Lídri EÚ vyzvali na usporiadanie druhého globálneho summitu na jar budúceho roka, aby uskutočnili zmeny spôsobu, akým je svetová ekonomika riadená. Lídri chcú viac dohľadu nad veľkými finančnými spoločnosťami a naliehajú na vlády, aby ich spoločne monitorovali. Ako lídri dodali, chcú zabrániť zopakovaniu excesov na Wall Street, ktoré spôsobili problémy na trhoch po celom svete. Britský premiér Gordon Brown uviedol, že rozhovory vo Washingtone by mali byť "rozhodujúcim momentom pre svetovú ekonomiku".

V texte odsúhlasenom lídrami EÚ sa uvádza, že sú za vznik skorého varovného systému, ktorý by sa zameriaval na finančné bubliny a bránil vzniku "svetových nerovnováha", akou je rastúci americký obchodný deficit. Taktiež navrhujú urobiť z Medzinárodného menového fondu (MMF) svetového finančného regulátora, keď by mal mať viac právomocí na obmedzenie finančných kríz, pričom by mal mať taktiež viac peňazí na pomoc krajinám, ktoré majú problémy.

Európania taktiež chcú uzavrieť zadné vrátka v legislatíve, ktoré umožňujú niektorým finančným inštitúciám vyhýbať sa regulácii a zabezpečiť dohľad nad všetkými významnými finančnými hráčmi vrátane ratingových agentúr alebo fondov s vysokými dlhmi. Lídri EÚ vyzvú na summite 15. novembra v americkej metropole na okamžitú dohodu na piatich princípoch, a to podrobiť ratingové agentúry väčšiemu dohľadu, zjednotenie účtovných štandardov; uzavretie zadných vrátok v legislatíve, zavedení bankových pravidiel správania sa na zabránenie prílišnému braniu rizika a požiadaní MMF, aby navrhol spôsoby schladenia krízy.

Brown taktiež uviedol, že dohľad na 30 najväčšími finančnými inštitúciami by sa mohol zaviesť veľmi rýchlo. Chce, aby regulátori pravidelne rokovali so svojimi partnermi v iných krajinách o bankách, ktoré pôsobia v celosvetovom priestore. Doposiaľ samotné európske vlády v snahe podporiť spotrebiteľskú a podnikateľskú dôveru sa zaviazali na finančnej podpore v hodnote 2 biliónov eur vo forme hotovosti, záruk za bankové vklady, medzibankové úvery a čiastočným alebo úplným znárodnením.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu