Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Základne v Česku a Poľsku ešte nie sú isté

(Zdroj: ČTK)

WASHINGTON - Umiestnenie základní amerického protiraketového štítu v Poľsku a Českej republike ešte nie je isté. V nedeľu to pre televíziu CNN vyhlásil Denis McDonough, zahraničnopolitický poradca novozvoleného amerického prezidenta Baracka Obamu.

Na internetovej stránke poľského prezidenta Lecha Kaczynského sa už objavila informácia, podľa ktorej Obama počas telefonického rozhovoru s Kaczynským svojho poľského partnera uistil, že na pláne umiestniť základne v Poľsku a Českej republike sa nič nebude meniť. Podľa McDonougha to však nie je pravda: "Prezident Kaczynski sa opýtal na protiraketovú obranu, ale Obama sa k ničomu nezaviazal. Jeho pozícia je rovnaká ako počas predvolebnej kampane: Že podporuje rozšírenie protiraketovej obrany, ak sa ukáže, že táto technológia funguje," povedal Obamov poradca.

S rozšírením amerického protiraketového štítu aj na strednú Európu dlhodobo ostro nesúhlasí Moskva. Ruský prezident Dmitrij Medvedev v stredu, teda v deň, keď boli v Európe známe výsledky amerických prezidentských volieb, ohlásil rozmiestnenie ruských rakiet Iskander v Kaliningrade. Podľa analytikov tak chcel otestovať Obamu a zistiť, ako na toto vyhlásenie Moskvy zareaguje.

Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Gruško v nedeľu vyhlásil, že to, či nakoniec Rusko naozaj rozmiestni svoje rakety v Kaliningrade, závisí od ďalšieho postupu Spojených štátov. "Tieto opatrenia prijmeme len v prípade, ak Američania rozšíria svoj raketový systém," povedal Gruško.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu