Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bin Ládinovho syna vyhostili už aj z Egypta

Umar bin Ládin
Umar bin Ládin

KÁHIRA - Umara bin Ládina, syna najhľadanejšieho teroristu sveta, v nedeľu vyhostili z Egypta, kde doteraz žil. Stalo sa tak len štyri dni po tom, čo mu v Španielsku zamietli žiadosť o udelenie azylu.

Egyptské úrady mu po prílete z Madridu do Káhiry nedovolili zostať v krajine a vyzvali ho na odchod. Médiá o tom informovala Umarova manželka Zaina Alsabah bin Ládinová. "Španielska vláda tvrdila, že Umar je v Egypte v bezpečí, takže má kam ísť. Ale keď sme prileteli do Egypta, tak nás vyhostili," povedala Umarova manželka. Odmietla prezradiť, kam má teraz pár namierené.

Umar (27) je jedným z 19 detí Usámu bin Ládina, vodcu teroristickej siete al-Kájda, ktorá stála za útokmi na New York a Washington z roku 2001, ako aj za desiatkami ďalších teroristických útokov po celom svete. Samotný Umar však tvrdí, že násilie neuznáva a vyzýva svojho otca, aby s ním skoncoval. Práve tým Umar odôvodňuje svoje žiadosti o udelenie azylu. Jeho vyjadrenia proti ozbrojenému boju za islam ho podľa neho môžu v krajinách Blízkeho východu stáť život.

Tieto argumenty neuznalo v stredu Španielsko, a pred niekoľkými mesiacmi ani Veľká Británia. "Nie sme na tom veľmi dobre. Všetko, čo máme, je v Egypte a k ničomu sa nevieme dostať. Nemôžeme používať kreditné karty, máme len hotovosť," povedala médiám v nedeľu Umarova manželka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu